”Violenţa şi suferinţa nu numai că le-au marcat trecutul, dar le definesc şi viitorul!” Acesta este un pasaj din declaraţia preşedintelui UNICEF Anthony Lake, declaraţie făcută joi, 12 martie, ce a fost însoţită de un raport foarte meticulos realizat de către instituţia pe care o conduce.
Raportul face referire la condiţia a 5,6 milioane de copii din Siria şi a încă două milioane de refugiaţi. De asemenea, alte 3 milioane de copii din Irak, plus 3,6 milioane care au emigrat în ţările învecinate sunt afectaţi de acest conflict armat care a intrat în al cincilea an şi care, iată, marchează dramatic destinul a peste 14 milioane de copii.
Raportul UNICEF descrie anul 2014 ca fiind cel mai violent de până acum în zonă şi condamnă actorii implicaţi, culpabilizându-i de încălcarea a cel puţin trei rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU. Numărul copiilor care necesită ajutor a crescut cu o treime faţă de 2013, în timp ce finanţarea agenţiilor de ajutorare a scăzut în raport cu nevoile vecinilor.
În Siria se estimează că aproape 3 milioane de copii se zbat să-şi continue o formă de şcolarizeze printre molozul rezultat din bombardamente. În noiembrie trecut, moartea celor 11 copii dintr-o şcoală siriană a fost unul din cele 68 de atacuri îndreptate asupra şcolilor în anul 2014.
Reprezentanţii UNICEF în Siria au menţionat că în părţile din această ţară unde Statul Islamic controlează teritoriul, copii de cele mai fragede vârste sunt tot mai des folosiţi cu roluri active în conflictul armat. Aceştia sunt, de asemenea, supuşi unor procese de antrenament şi îndoctrinare intense.