Autorităţile locale din 16 comune ale judeţului Giurgiu au aderat la o asociaţie de dezvoltare intercomunitară aparţinând de Ilfov. Aceasta, în vederea implementării unor proiecte europene de realizare a sistemelor de apă şi canal. Subiectul de actualitate a fost redeschis de preşedintele liberalilor de la municipiu, Dumitru Beianu, într-o recentă întâlnire cu jurnaliştii locali. În paralel, presa centrală a relatat despre situaţia financiară încurcată a operatorului de apă-canal din Ilfov, cu care ar trebui să lucreze edilii giurgiuveni.
Dumitru Beianu a spus, miercuri, 21 august, că, la nivelul judeţului Giurgiu, există o colaborare, sau completare, între PNL şi PSD privind derularea proiectului pentru realizarea sistemelor de apă-canal în toate localităţile.
Preşedintele liberalilor de la municipiu a reamintit faptul că, prin intermediul aceluiaşi ADI, au fost realizate deja aceste investiţii în municipiu, Mihăileşti, Bolintin Vale şi Slobozia. Însă, în paralel cu această structură, a fost creată o altă Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, dar care aparţine de Ilfov, mai cu seamă de oraşul Voluntari.
Dumitru Beianu şi-a exprimat dorinţa ca toţi primarii din Giurgiu să adere la aceeaşi ADI.
De altfel, ce probabil nu ştiu încă toţi cei 16 edili care au vrut să se asocieze cu vecinii din Ilfov, este că numele operatorului de apă-canal cu care vor lucra este implicat într-un scandal- mediatizat de Cotidianul.ro.
Jurnaliştii au publicat recent un articol în care au relatat despre războiul dintre primarul de Voluntari, Costel Pandele, şi preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache. În toată această poveste, apare deci şi numele operatorului de apă SC Euro Apavol Sa, ca societate cu mari pierderi. Iată ce scriu cei de la cotidianul.ro:
„Ca principiu, mai toate primăriile din România au încercat să-şi externalizeze aceste servicii, acolo unde existau, pentru că este cunoscut faptul că managementul companiilor de stat este de regulă dezastruos. La Voluntari, nu. Mai mult, primarul a ţinut să aibă, pe lângă oarecum normalele societăţi de apă şi salubrizare, chiar şi un operator de cablu TV. La companiile enumerate, managementul este asigurat de apropiaţi – sau agreaţi – de-ai primarului. Rezultatul este previzibil: acestea pierd an de an sume de ordinul sutelor de mii de lei, chiar al milioanelor”. Operatorul Euro Apavol a avut, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice, pierderi de peste 6 miliarde de lei vechi în 2011 şi profit de doar 780 de milioane de lei vechi în 2012.
Un semnal de alarmă deci pentru primarii giurgiuveni!