Pe șase august, creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului, aceasta fiind cunoscută și sub numele de „Pobreajenul„.
Sărbătoarea se referă la momentul schimbării la față a lui Iisus, peMuntele Tabor, în fața ucenicilor săi Petru, Ioan și Iacov, cu care a urcat pe munte ca ăa se roage. Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care Și-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor.
În popor, această sărbătoare este văzută drept ziua care desparte vara de toamnă și este legată de nenumărate tradiții și obiceiuri
În aceasta zi nu este bine să te cerți cu nimeni, pentru că așa vei fi tot anul.
Oamenii care se roagă în această zi să scape de o problemă vor fi vindecați.
Daca vor ține post în ziua aceasta, femeile însărcinate vor avea o naștere ușoară și copii sănătoși.
Cei care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care încep să se veștejească.
În această perioadă se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat și recoltele. Credincioșii duc la biserică roadele pe care le au, pentru a fi binecuvântate de preot și împărțite celor sărmani.
De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească.
Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este insorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.