ANAF continuă programele dedicate educației fiscale în rândul elevilor din ciclul primar și gimnazial. La Giurgiu, întâlnirile cu elevii se bucură de un real succes. Campania vine astfel în sprijinul viitorilor contribuabili prin explicarea, in termeni simpli și într-un mod plăcut și antrenant, în cadrul unor lecții deschise , a unor noțiuni despre taxe și impozite sub diversele lor forme, cât și despre probleme asociate acestora, precum evaziunea fiscală și frauda fiscală.
Vineri, 16 noiembrie a.c., o echipa a Administrației județene a finanțelor publice, coordonată de directorul executiv, Dana Ilie, a mers la Școala Gimnazială nr. 7 din municipiul Giurgiu, unde specialiștii le-au vorbit elevilor despre misiunea și atribuțiile concrete ale ANAF, de ce este necesar să se adune bani la bugetul statului, precum si despre destinația sumelor colectate prin intermediul taxelor și impozitelor.
Cu acest prilej, și elevii clasei a II-a, învățător Corina Staicu au aflat ce înseamnă sistemul fiscal, dar și de ce e important să achităm la timp obligațiile fiscale, cu exemple concrete şi educative despre rolul pe care îl joacă ANAF în viaţa fiecărui cetăţean.
Slide-urile prezentate în cadrul activității s-au referit la prezentarea instituţiei, definirea câtorva noţiuni fiscale de bază, prezentarea rolului ANAF în încasarea şi gestionarea banilor pe care îi colectează de la contribuabili, prezentarea noţiunii de evaziune fiscală, precum şi a activităţii celorlalte două instituţii din cadrul ANAF, respectiv Antifraudă şi Vamă precum şi a rolului acestora în menţinerea unui comportament fiscal adecvat de către toţi contribuabilii.
Activitatea s-a desfăşurat la patru clase: a II-a, a III-a, a IV-a şi a VII-a.
În timpul întâlnirii, elevii au adresat întrebări pe marginea subiectelor discutate, au primit răspunsuri, creându-se un dialog real, întâlnirea dovedindu-se astfel benefică pentru elevii interesaţi să afle lucruri noi despre ANAF şi fiscalitatea din România.
Totodată, elevii au aflat și că pot fi de folos la buna desfășurarea a activității fiscale, in special prin solicitarea bonului fiscal atunci cand fac cumpărături.
știre următoare