Dezastrul lăsat în urmă în zeci de judeţe de viscol şi ninsori nu îi impresionează pe noii membri ai Guvernului. Autorităţile locale sunt lăsate să înfrunte singure dificultăţile provocate de vremea nefavorabilă, dar şi de lipsa de resurse. Lupta cu viscolul şi căderile masive de zăpadă a căzut pe umerii primăriilor şi consiliilor judeţene, care au făcut eforturi supraomeneşti să facă faţă calamităţilor. După ce nu cu mult timp în urmă s-au văzut cu bugetele tăiate din nou de Guvernul Boc, autorităţile locale constată acum că nici Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu nu dă semne că înţelege, sau că vrea să înţeleagă problemele extrem de dificile cu care se confruntă administraţiile judeţelor sau ale localităţilor din judeţele lovite de capriciile naturii. Lipsite de resurse, primăriile aşteptau un sprijin de la Guvern, sprijin obligatoriu pentru astfel de situaţii. Numai că nici vorbă de aşa ceva, nepăsarea guvernanţilor frizând chiar cinismul. „Nu am primit nici cel mai mic sprijin, pur şi simplu îmi este imposibil să înţeleg cum poate acest Guvern să dea dovadă de atâta nepăsare faţă de problemele extrem de grave cu care ne confruntăm noi, cei din administraţia locală. Au murit oameni, cine răspunde pentru astfel de nenorociri. Primăriile sunt lăsate fără resurse, nu au niciun ajutor, nu au resurse pentru a putea depăşi asemenea situaţii. Cu ce să facem faţă, cu ce dotări, nu avem bani nici de motorină. Nu interesează pe nimeni că, de fapt, administraţia locală este aceea care se ocupă de tot ceea ce este nevoie pentru a rezolva problemele oamenilor, ei se adresează autorităţilor locale. Nu este nicio diferenţă între Guvernul care a plecat şi cel de acum. Cum să se descurce primarii în condiţiile în care nimeni nu îi ajută”, declara primarul Lucian Iliescu.
Primarul municipiului Giurgiu a arătat că nici prefectul judeţului nu s-a implicat pentru a ajuta administraţia municipală şi nici pentru a rezolva problemele care cad în responsabilitatea autorităţilor centrale. Lucian Iliescu a precizat că i-a solicitat în mai multe rânduri prefectului să se implice pentru a sprijini comunitatea giurgiuveană, dar acesta preferă să răspundă doar comenzilor puterii. „Nici să nu mai spună că este giurgiuvean, niciun fel de sprijin nu am primit de la el. I-am spus încă de la învestire că sunt probleme importante de care trebuie să se ocupe, să meargă la Guvern şi să obţină fonduri. Colegiul Ion Maiorescu nici acum nu este reabilitat, nu mai avem de ani de zile transport pe calea ferată din cauza podului de la Grădiştea, nici măcar la sediul Prefecturii nu s-a mai lucrat. Acum doi ani ne-am luptat să evităm inundaţiile, ni s-a promis că vom primi banii pe care i-am cheltuit, nici până azi nu am primit un leu”, a precizat primarul Iliescu.
Despre decizia prefectului Robert Cristoi de a ataca bugetul Consiliului Judeţean, primarul Lucian Iliescu a spus că a fost luată într-un timp foarte scurt. De altfel, decizia de promovare a acţiunii în instanţa de contencios administrativ a fost atât de rapidă încât este practic imposibil ca hotărârea consilierilor judeţeni de aprobare a bugetului să fi fost analizată temeinic. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, atacarea bugetului în contencios administrativ a fost determinată de presiunile făcute de liderul PD-L Giurgiu, Marin Anton, care doreşte ca astfel să pună piedici administraţiei judeţene. Nici şeful Organizaţiei PD-L şi nici prefectul nu ţin cont că o astfel de măsură loveşte în instituţii vitale pentru municipiu şi judeţ. „Este vorba despre bugetul propriu al Consiliului Judeţean, pe care prefectul s-a grăbit să îl atace imediat. Marin Anton cu echipa sa nici măcar nu cred că ştiu ce este acest buget, ei ştiu doar să vorbească. Sunt activităţi care trebuie finanţate, este vorba de soarta unor copii, de soarta a mii de oameni, cum să blochezi acest buget şi să paralizezi instituţii întregi”, a mai spus primarul Lucian Iliescu.