Administraţia Zonei Libere Giurgiu se alătură proiectului ”Let’s Do It, Danube!”, susţinând echipa ”Let’s Do It, Giurgiu!” pentru realizarea etapelor principale ale proiectului. Astfel, şi cu suportul Zonei Libere Giurgiu, echipa Let’s Do It, Danube! desfăşoară etapa de educaţie ecologică, cât şi etapa de ecologizare din 29 iunie, de Ziua Internaţională a Dunării.
Programul de educaţie ecologică constă în susţinerea de către echipa judeţeană „Let’s Do It, Danube!” a unui training eco interactiv şi din proiectarea filmului documentar “Dunărea – Amazonul Europei”. În cadrul trainingului interactiv, elevii află ce pot face pentru a proteja planeta şi a reduce poluarea, primind în acelaşi timp şi informaţii despre fluviul Dunărea şi speciile de peşti de aici. După training, urmează proiecţia filmului, creat de casa de producţie ScienceVision Filmproduktion GmbH, considerat ca fiind cel mai spectaculos documentar despre Dunăre, realizat în ultimii ani. Caravana de educaţie ecologică Let’s Do It, Danube! se desfăşoară în comunele Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, Oinacu, Gostinu, Băneasa, Prundu, Greaca şi municipiul Giurgiu.
A doua etapa a proiectului reprezintă mobilizarea voluntarilor din judeţul Giurgiu pentru a participa pe data de 29 iunie la ziua de curăţenie naţională Let’s Do It, Danube!. Acţiunea va fi organizată chiar de Ziua Internaţională a Dunării, ocazie cu care echipa judeţeană va organiza şi un concurs de înot.
Răzvan Cuc, director general Administraţia Zonei Libere Giurgiu: „Ne-am afiliat şi anul acesta acţiunii iniţiate de echipa judeţeană Let’s Do It, Romania! întrucât împărtăşim aceleaşi gânduri pentru protejarea mediului în care trăim. Interesul nostru este asemeni celui promovat de proiectul Let’s Do It, Danube!. De altfel, am făcut front comun şi în alte acţiuni iniţiate de echipa judeţeană în plan local. M-aş referi la cea de anul trecut, când într-o singură zi am adunat deşeuri în perimetrul Zonei Libere Giurgiu, de Ziua Naţională a Curăţeniei pe 28 septembrie 2013 .
Anul acesta ne-am propus să susţinem activităţile desfăşurate fiindcă în obiectul nostru de activitate o componentă esenţială vizează transportul mărfurilor pe Dunăre. Un argument în plus să ne dorim un fluviu curat!”
Lăcrămioara Sitaru, coordonator judeţean: „Prin încheierea acestui parteneriat, Administraţia Zonei Libere Giurgiu doreşte să continue implicarea în activităţi ce vizează protejarea mediului înconjurător din Giurgiu. Ne bucurăm ca, şi în acest an, să avem alături de noi un partener de încredere care dovedeşte încă o dată că este un bun exemplu de civism” .
Zona Liberă Giurgiu
Administraţia Zonei Libere Giurgiu a fost înfiinţată în scopul promovării schimburilor internaţionale şi al atragerii de capital străin pentru introducerea tehnologiilor noi, precum şi pentru sporirea posibilităţilor de folosire a resurselor economiei naţionale. Ceea ce o distinge de zonele libere din România este faptul că are un profil preponderent industrial, aici funcţionând încă de la înfiinţare unităţi de producţie. Se urmăreşte concentrarea capitalului investiţional spre acest gen de activităţi, pornind de la considerentul că există deja spaţii de producţie disponibile, ce necesită minime îmbunătăţiri, iar de pe altă parte în municipiul Giurgiu există forţă de muncă specializată, într-o mare diversitate de meserii care se pretează activităţilor productive.
Proiectul “Let’s Do It, Danube!” se implementează la nivel naţional în judeţele riverane Dunării şi se va finaliza duminică, 29 iunie 2014 cu acţiunea de ecologizare a malurilor Dunării într-o singură zi, de Ziua Internaţională a fluviului. Începând cu anul viitor, iniţiativa va fi extinsă la nivel regional, implicând toate ţările prin care trece fluviul.
În judeţul Giurgiu ne dorim, în primul rând, implicarea localităţilor din comunele Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, Oinacu, Gostinu, Băneasa, Prundu, Greaca şi municipiul Giurgiu, precum şi a celor învecinate.
De asemenea, echipa judeţeană mizează pe suportul autorităţilor locale şi judeţene, reprezentanţilor media, partenerilor şi susţinătorilor proiectului, companiilor, ONG-uri, persoane publice şi voluntari pentru a face curăţenie pe malurile Dunării, într-o singură zi, pe 29 iunie 2014.
Haideţi să arătăm că lucrurile pozitive sunt posibile şi că giurgiuvenii se pot uni pentru o cauză comună: lupta împotriva deşeurilor aruncate în natură, respectiv pe malurile Dunării!
Comunicat de presa
Lăcrămioara Sitaru, Coordonator Judeţean Giurgiu Let’s Do It, Romania! |
Mariana Mitroi, Responsabil Comunicare & Relaţia cu Autorităţile – Jud. Giurgiu Let’s Do It, Romania! |