Actualitate

Angajaţii Căminului pentru Persoane Vârstnice Singureni au ajuns la capătul răbdării

Oamenii nu şi-au mai luat salariile de aproape trei luni şi au apelat la jurnaliştii locali pentru a afla răspunsul la problema lor. Ei au trimis strigătul de ajutor pe adresele de e-mail ale tuturor televiziunilor şi ziarelor din municipiu.
 Fost spital de boli infecţioase, unitatea medicală de la Singureni, închisă prin Ordin al Ministerului Sănătăţii în Guvernul Boc, a intrat anul trecut într-un amplu program de reabilitare şi modernizare. Spitalul a fost ulterior transformat, prin hotărâre de Consiliu Judeţean, în cămin de bătrâni. În afară de banii pentru înlocuirea acoperişului, daţi de Ministerul Sănătăţii, fondurile au fost asigurate de la judeţ, în mandatul lui Dumitru Beianu, pentru toate celelalte lucrări. Acum, clădirea este amenajată şi dotată la standarde ridicate!
Conform legii, pentru a putea funcţiona ca şi cămin de bătrâni, unitatea având personalitate juridică, dar cu imobilul în subordinea Consiliului Judeţean, a fost semnat, în primul rând, un contract de finanţare, între instituţia menţionată şi Ministerul Muncii. Acesta din urmă asigură o parte din cheltuieli, iar pentru că bătrânii, care merg să locuiască acolo, plătesc din pensie o cotă-parte, centrul se poate autofinanţa aşadar. Capacitatea căminului este de 60 de persoane, iar în acest moment pot fi găzduite 45.
Deschis oficial în mai anul acesta, centrul a reuşit să aducă în camerele sale primitoare doar 27 de vârstnici până acum. Problemele au început astfel încă din vară.
Neavând posibilitatea asigurării tuturor cheltuielilor, conducerea Căminului de bătrâni de la Singureni a apelat la instituţia care este cofinanţator al activităţii de acolo, respectiv Consiliul Judeţean Giurgiu. Potrivit directorului Dragoş Chivu, noua conducere a Consiliului nu a răspuns până în acest moment în niciun fel la această problemă. Astfel că, una dintre cele mai grave consecinţe este că angajaţii nu şi-au mai luat banii de aproape trei luni.
„Prin hotărârea CJ din iulie 2011, privind înfiinţarea Căminului de Bătrâni de la Singureni, la articolul 6 este stipulat faptul că, fiind cofinanţator CJ trebuie să asigure finanţarea activităţii în cazul în care unitatea nu îşi poate asigura singură aceste fonduri”, ne-a spus Dragoş Chivu.  Directorul de la Singureni ne-a mai declarat că a trimis până acum trei memorii către Consiliu, neprimind nici un răspuns, deşi actele au ajuns la judeţ încă de acum 2 luni. Dragoş Chivu a precizat că unitatea are acum 22 de angajaţi şi că problemele financiare au apărut aşadar pentru că nu s-a reuşit popularea căminului la capacitate maximă.
Dacă, potrivit angajamentelor luate prin documente oficiale, Consiliul Judeţean ar ajuta cu fonduri, situaţia s-ar remedia, zice Chivu, care cere de la instituţia amintită măcar sprijin cu aducerea unor bătrâni din alte asemenea centre. Lucru ce poate fi realizat, având în vedere faptul că CJ Giurgiu este cel care se ocupă de unităţile similare din judeţ, având în subordine şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială.
De menţionat este că, vârstnicii care merg la Căminul de la Singureni trebuie să plătească o sumă ce reprezintă 60% din pensie, beneficiind nu doar de condiţii foarte bune de cazare, ci şi de trei mese pe zi, de tratamente medicale, având chiar propria lor sală de kinetoterapie.
Am obţinut şi opinia Consiliului Judeţean în acest caz. Preşedintele Vasile Mustăţea ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă a alocat sumele prevăzute, conform hotărârii de aprobare a bugetului, şi că nu s-ar fi făcut nici un abuz din acest punct de vedere. De asemenea, Mustatea a spus că ar însemna să dea bani, prin Consiliul Judeţean, în plus faţă de prevederile bugetare, ceea ce în acest moment nu este posibil şi susţine că este vorba despre management defectuos în ceea ce priveşte căminul de bătrâni. „Regret că salariaţii trebuie să suporte lipsa de profesionalism a unui manager, angajaţi care nu au nicio vină. Odată cu ultima rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2012, dacă găsesc cea mai mică posibilitate de a-i sprijini, îi asigur că fără nici un fel de reţinere le vor acorda sprijin”, a spus Mustăţea.
În tot acest timp, oamenii de la Căminul din Singureni nu mai au siguranţa zilei de mâine, iar noi vom reveni cu amănunte în acest caz.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!