Harvard University decernează în fiecare an premiile anitiNobel pentru descoperiri ciudate, amuzante şi inutile. Evenimentul, cu o ultimă ediţie desfăşurată joi, 12 septembrie, se petrece de 23 de ani, în 2013, premiul antiNobel pentru pace, bunăoară, fiind decernat preşedintelui Belarus, Aleksandr Lukaşenko, care a declarat că în ţara sa, aplauzele în public sunt ilegale.
Altfel, premiul pentru psihologie a fost adjudecat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Grenoble pentru un studiu care demonstrează efectul benefic al băuturii asupra frumuseţii fizice.
În medicină, premiul a fost atribuit unor japonezi care au studiat efectul muzicii de operă asupra şoarecilor cărora li s-a făcut un transplant cardiac.
La categorie biologie şi astronomie, premiul a fost acordat unei echipe internaţionale de cercetători care a demonstrat că gândacii de bălegar, când se rătăcesc, regăsesc drumul privind Calea Lactee.
În chimie, premiul a recompensat o echipă niponă care a demonstrat că procesul de lăcrimare cauzat de cepe este mai complicat decât credeau oamenii de ştiinţă până acum.
În altă ordine de idei, premiile au fost remise câştigătorilor de către cinci laureaţi autentici: Dudley Herschbach (chimie, 1986), Roy Glauber (fizică, 2005), Erik Maskin (economie, 2007), Sheldon Glasgow (fizică, 1979) şi Frank Wiczek (fizică, 2004).
Câştigătorii, care au călătorit pe cheltuiala proprie, au avut la dispoziţie două minute pentru discursul de mulţumire, iar cea care i-a supravegheat cu intransigenţă să nu-şi depăşească timpul acordat a fost o fetiţă de opt ani.
Pentru prima dată, câştigătorii Premiilor antiNobel au primit şi bani, respectiv câte 10 trilioane de dolari din Zimbabwe, adică aproximativ 4 dolari americani.