Consilierii judeţeni giurgiuveni au aprobat, marţi, 12 noiembrie, într-o şedinţă extraordinară, un proiect privind aderarea a 22 de unităţi administrativ-teritoriale la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară(ADI) „Sănătate prin apă curată”.
Director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu, Nicu Mardale, a reamintit faptul că această ADI a fost înfiinţată în anul 2007, odată cu depunerea marelui proiect de introducere a reţelelor de apă-canal în municipiul Giurgiu, oraşele Mihăileşti şi Bolintin Vale, dar şi în comunele Bolintin Deal şi Slobozia. Aşadar, celor 5 unităţi vor să li se alăture alte 22, fiind vorba despre: Adunaţii Copăceni, Bucşani, Călugăreni, Clejani, Colibaşi, Daia, Frăteşti, Găujani, Gogoşari, Gostinaru, Gostinu, Hotarele, Isvoarele, Izvoarele, Mârşa, Oinacu, Roata de Jos, Săbăreni, Singureni, Valea Dragului, Vărăşti, Vânătorii Mici.
Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Vasile Mustăţea, a declarat, marţi, că masterplanul privind proiectele de introducere a reţelelor de apă-canal a fost finalizat şi depus la timp, dar şi că, săptămâna trecută, o delegaţie a CJ, condusă de administratorul public al judeţului, Dumitru Beianu, a fost la Guvern pentru prezentarea documentelor respective.
Mustăţea a reamintit, însă, că celelalte primării ce nu au aderat la ADI-ul giurgiuvean au ales o altă Asociaţie de Dezvoltare din Voluntari. „Asta a fost decizia lor, una politică luată de reprezentanţii dumnealor, nu au vrut să vină la noi, e treaba lor, le urăm succes. Eu şi cei din aparatul propriu vom face tot ce se poate, tot ce este legal, pentru a accesa cât mai multe fonduri ca să putem demara cât mai curând proiectele de apă-canal”, a spus Mustăţea.
Şeful de la judeţ a mai zis că în ianuarie 2014 va apărea ghidul solicitantului pentru proiectele pe apă-canal. Până atunci, va fi efectuată şi o vizită în teren a celor care vor da OK-ul aprobării proiectelor, iar Mustăţea a subliniat faptul că, în cazul localităţilor ce nu îndeplinesc criteriile necesare accesării de fonduri pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu, instituţia pe care o conduce va face tot posibilul pentru obţinerea de bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Cătălina Sfetcu