De obicei, perlele iluştrilor noştri elevi pe cale să devină… studenţi se produc vara. În cadrul examenului de bacalaureat, adică fix atunci când umorul involuntar şi ignoranţa ”înălţate” la grad de artă ne obligă să ne amuzăm amar.
Ei bine, după ce Ministerul Educaţiei a impus simulările ca şi probă estimativă înaintea primului examen important din viaţa unui adolescent, am ajuns în postura să ne ”bucurăm” de eternele perle de la Bacaluareat, trei luni mai devreme.
Cu ce ne-au delectat zilele trecute elevii noştri de clasa a XII-a, în cadrul primei simulări a bacalureatului 2015?
O tânără crede că rolul perfectului simplu este acela de a ne spune că… Ioan Slavici era oltean. Un coleg de-al înţeleptei domnişoare, mult mai profund, înţelege că rolul cratimei este acela de a nu confunda oraşul Carei cu… care-i. Unui alt elev, când i s-a cerut să găsească un sinonim pentru ”pretenţios”, a răspuns ”harfist” şi ”ifosar”.
De departe cel mai simpatic răspuns îi aparţine unui elev care a comentat opera autorului ”Flori(lor) de mucigai”. ”Arghezi… cine să-l înţeleagă pe omul ăsta? Sunt sigur că viaţa lui era tristă pentru că nu avea prieteni cu care să iasă la o bere. De-aia a scris numai poezii triste.”
La capitolul simpatic a marcat şi o elevă care, în momentul în care a trebuit să scrie despre importanţa comunicării dintre părinţi şi copii, a fost cât se poate de sinceră: ”Eu şi tatăl meu nu avem o comunicare prea bună. El îmi spune mereu să nu mai vin dimineaţa de la club, eu îi spun că de-abia după miezul nopţii începe distracţia maximă, dar el nu mă ascultă. Aşa că în loc să comunicăm, ne certăm.”
La începutul lunii iunie, 194.300 de liceeni români vor susţine examenul de bacalaureat.