An de an, perioada de vară şi cea de toamnă, când vine sezonul recoltatului, este un adevărat coşmar pentru pompieri, care, aproape zilnic, sunt nevoiţi să se lupte cu incendiile provocate de arderea necontrolată a miriştilor. Şi tot an de an, autorităţile avertizează că astfel de operaţiuni nu se fac la întâmplare.
În urmă cu nouă ani, mai exact în 2005, Guvernul emitea un act, special pentru a reglementa arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase. Potrivit acestui act – o ordonanţă de urgenţă, aceste operaţiuni nu se pot realiza fără obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului şi informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu (şos. Bucureşti, bl. 111, scara A+B, telefon 0246/214760) emite acceptul numai dacă arderea miriştilor se impune ca măsură de carantină fitosanitară, pe baza următoarelor documente:
1. Cerere în care se va specifica amplasamentul (parcela, tarlaua, blocul fizic, după caz), suprafaţa, localitatea;
2. Act doveditor emis de către Direcţia pentru Agricultură Județeană – Unitatea Fitosanitară privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitării şi din care să reiasă clar că singura metodă de distrugere în totalitate a rezervei biologice de boli şi dăunători existentă pe terenurile respective este incendierea;
3. Notificare către:
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca„ al judeţului Giurgiu (str. Uzinei, nr. 3) – în copie
Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Giurgiu (Fundătura Frumoasei, nr. 2) – în copie
4. Acceptul primarului din localitatea/localităţile pe care se află situat terenul;
5. Plan de încadrare în zonă.
Solicitările, însoţite de toate documentele menţionate, se depun la sediul Agenţiei de Protecţia Mediului Giurgiu, de luni până joi, între orele 8 şi 16.30 şi vinerea, între orele 8 şi 14.
știre anterioară
știre următoare