La dezbaterea publică de săptămâna trecută, specialiştii de la Trezoreria Direcţiei de Finanţe au spus că bugetul propriu al Consiliului Judeţean Giurgiu este fundamentat şi că aşteaptă să fie pus în aplicare. De la dezbaterea respectivă a lipsit, însă, un personaj cheie în acest domeniu, respectiv prefectul de Giurgiu, Nina Crişu. Un semnal nu tocmai pozitiv. Apoi, chiar dacă au venit cu amendamente( respinse prin vot nominal de majoritatea colegilor), şi consilierii judeţeni PSD au votat „pentru”, aşa că bugetul propriu al Consiliului Judeţean Giurgiu a intrat în linie dreaptă privind aplicabilitatea sa. Teoretic.
Proiectul de hotărâre în acest sens a fost supus aprobării în şedinţa ordinară, marţi, 4 martie, a Consiliului Judeţean Giurgiu, o întrunire ce s-a lăsat cu multe scântei.
Nici nu a început bine şedinţa şi, cel mai vocal consilier, Constantin Buduru (Partidul Ecologist) a luat cuvântul, cerându-i demisia preşedintelui Vasile Mustăţea sau, dacă nu se va întâmpla asta, el a spus că intenţionează să strângă semnături pentru organizarea unui referendum pe aceeaşi temă. Constantin Buduru a considerat că nu a fost „moral” să fie supus aprobării doar bugetul propriu al CJ şi nu şi acela prin care sunt repartizate sumele de echilibrare pentru primăriile din judeţ. Vasile Mustăţea i-a urat succes în demersuri, recomandându-i, totuşi, să le facă în litera legii.
(Legat de banii pentru echilibrare, vă reamintim că cei de la PSD şi PNL Giurgiu nu s-au înţeles pe tema împărţirii banilor, la negocieri, astfel încât, situaţia ar fi trebuit tranşată la Bucureşti, de lideri ai celor 2 partide, foste partenere în USL. Uniunea nu mai există, aşa că ar putea exista, cel mai probabil, suficiente motive pentru noi calcule).
Revenind la şedinţa de marţi, aşa cum menţionam anterior, consilierii PSD au prezentat, prin vocea vicepreşedintelui (inclusiv al CJ) Cristian Marciu, câteva amendamente ce vizau suplimentarea unor capitole referitoare la reparaţii de drumuri, cu bani de la altele, cum ar fi de la deszăpezire.
S-a votat, deci, nominal, iar amendamentele n-au trecut, însă discuţiile s-au aprins, contrându-se atât Marciu cu Mustăţea, Dumitru Gavrilă cu Marciu, Buduru cu Mustăţea şi cu Gavrilă. Prinzând curaj, inclusiv fostul PDL-ist Andrei Cornel a luat, în mai multe rânduri, apărarea social-democraţilor, votând, în mare măsură, la fel ca ei. Consilierii PPDD, însă, au îmbrăţişat argumentele liberalilor, dând ocazia presei locale să speculeze momentul şi să-l traducă pe măsură.
După zeci de minute bune de argumente şi contraargumente, proiectul a primit numai „pentru”, cu excepţia unei abţineri, cea a lui Constantin Buduru care şi-a motivat alegerea exclusiv prin prisma lipsei de pe ordinea de zi a bugetului cu echilibrările.
Acum, potrivit celor din Consiliul Judeţean, sunt 6 luni la dispoziţia prefectului să îl atace. În repetate rânduri, preşedintele CJ, Vasile Mustăţea, a spus că ar avea semnale că acest lucru s-ar întâmpla şi a cerut de tot atâtea ori prefectului să nu recurgă la un asemenea gest. De altfel, chiar la dezbaterea publică pe bugetul propriu, trezorierul şef, Gherghina Gheorghe, a reamintit tuturor de situaţia din 2012, când activitatea Consiliului şi a tuturor instituţiilor subordonate a fost blocată, după atacarea în contencios administrativ a hotărârii aferente bugetului de către prefectul de atunci, Robert Cristoi.
Aşadar, specialiştii spun că e bun, consilierii judeţeni i-au dat undă verde chiar şi fără amendamente. Totuşi, rămân şoaptele unora care consideră că istoria s-ar putea repeta, deşi, în contextul politic actual, ar fi o mişcare greşită. Pentru că, indiferent de motivele ce ar putea fi invocate pentru atacarea în contencios, vin alegerile europarlamentare, iar mai apoi prezidenţialele, şi nimeni nu-şi doreşte să i se strige în faţa porţii că a lăsat oameni fără salarii şi asistaţi social fără hrană.
Rămâne de văzut cum ştiu politicienii şi funcţionarii publici ai noştri să-şi joace cărţile într-o perioadă atât de sensibilă.
Cătălina Sfetcu
știre anterioară
știre următoare