Până nu te duci pe teren, nu poţi cunoaşte realitatea. Aşa cum, până nu citeşti un articol, nu prea mai poţi să iei de bun titlul său.
În goana după breakingnews-uri, atât presa scrisă cât şi cea audio-video, atât cea locală, dar mai cu seamă cea centrală, au făcut din cel mai recent Cod Galben de ninsori o mică apocalipsă. Din nou.
S-a întâmplat asta, în special, înainte să înceapă să ningă.
La nivelul fiecărui judeţ vizat(16, printre care şi Giurgiu), plus Capitala, în această perioadă cu avertizare meteo(cea mai rezonabilă, doamne, ce s-ar întâmpla la COD ROŞU?), a fost constituit câte un Comandament Operaţional, cu oameni în alertă continuă, pregătiţi să ceară şi să coordoneze intervenţii în cele mai cumplite cazuri de urgenţă. Tot respectul pentru munca şi implicarea lor!
Din experienţele trecute, altfel, presa ar fi sărit în capul autorităţilor cu celebra frază: „de fapt, zăpada i-a luat prin surprindere, ruşine!”.
Culmea este că, în unele cazuri, aşa a şi fost, cu tot cu „structurile” pregătite, pentru că, Dumnezeule, natura e natură, iar iarna e iarnă! Ninge, oameni buni, în cantităţi mai mari sau mai mici, drumuri se blochează, localităţi rămân izolate de când există România asta, pentru că e IARNĂ.
Şi, dacă e să fim corecţi, în anii copilăriei multora dintre noi, a fost mult mai rău: Cod Portocaliu spre Roşu, din noiembrie până în martie, aş zice, dacă ar fi fost atunci cineva să le transmită.
Deci, autorităţile răspund prompt după alerta meteo, jurnaliştii stau la pândă, ninge rezonabil şi dăm ştiri din sudul ţării. Doi copaci căzuţi, şoseaua curăţată, codul rămâne în vigoare… Pentru că trebuie să spunem ceva, nu?
La Giurgiu, a fost aproape hilar. Văzând la televiziunile centrale de ştiri, la prima oră, că nu-s breakingnews-uri de la noi, am răsuflat uşurată.
Şi aveam de ce, codul galben a fost „cuminţel” mi-au declarat şi vocile oficiale: 25 de maşini derapate, un copac prăbuşit peste o maşină şi… cam atât. Fără drumuri blocate sau localităţi fără energie electrică, fără probleme deosebite.
Până la un apel al oamenilor din Putineiu. (Cum am început: Până nu te duci pe teren, nu poţi crede).
Acolo, toată noaptea de marţi spre miercuri, autorităţile locale s-au chinuit să deszăpezească DJ 504, şi, la nervi, fiecare arunca pisica în curtea celuilalt. Politic vorbind. Că n-au fost trimise utilaje, ba că ar fi fost suficiente… Şi tot aşa. Dar drumul a fost blocat aproape 7 ore, asta e cert. Iar ASTA nu a apărut în niciun raport.
Alte drumuri nu au fost închise, ce-i drept, dar semi-închise, se pare că da.
După informaţia culeasă prin telefon, la prima oră, mulţi dintre colegii mei de la mai multe instituţii media au plecat pe teren, iar, la întoarcere, materialele lor au sunat un pic altfel decât primul. Firesc.
Într-adevăr, la Giurgiu, n-am avut în perioada codului vreun caz de urgenţă deosebit sau n-am auzit de el, dar nici zonele cu viscol şi luptă cu acesta n-au fost mediatizate corespunzător, în opinia mea. Şoferii care au ajuns acolo sigur au cam înjurat…
În fine, a trecut.
Un singur caz aparte de la noi a reuşit să dea peste cap media naţională şi locală. Dacă, în mod frecvent, primim sms-uri cu accidente uşoare, evenimentul rutier(slavă domnului şi acesta uşor!) în care a fost implicat subprefectul de Giurgiu a ajuns la urechile noastre, aşa cum ne-am obişnuit, din presa centrală! N-o fi funcţionat reţeaua…
Accidentul s-a produs pe fondul carosabilului acoperit cu zăpadă, pe DN 5, acolo unde multe alte maşini au derapat, aşa că are legătură cu tot ce am spus până acum. Fără alte comentarii pe această temă.
Deci, unele lucruri nu se spun, dar şi noi facem din ţânţar armăsar. Codurile meteo, între isteria presei şi pozitivismul autorităţilor! Mie aşa mi se pare. De altfel, să fim cinstiţi, noi, jurnaliştii, i-am învăţat aşa: dacă nu sunt cel puţin 4 morţi, nu e ştire… Trist.
E iarnă, aş zice să o luăm ca atare, dacă putem! Şi sper într-o cooperare strânsă, în continuare, pentru ştiri de bun simţ pentru care dau asigurări!
Cătălina Sfetcu
știre anterioară
știre următoare