A-nceput de ieri să cadă câte-un fulg și-ncă n-a stat… Norii încă stau grămadă peste-oraș… Și zăpada tronează, ca la ea acasă – chiar dacă este timpul ei – pe străzile din municipiu. S-a făcut deszăpezire în unele zone din Giurgiu, în purul stil românesc: noaptea, cu o zi înainte să cadă primul fulg.
Atunci, nu prea era loc de mașinile special dotate pentru curățarea șoselelor. Nu conta faptul că, de fapt, în acea noapte era nevoie de material antiderapant… pus, din belșug, ce e drept, pe la intersecții, în saci de câte o tonă! De acord, am avut o zi de viscol! Atunci era culmea să se intervină, era muncă în zadar.
Dar, după ce vântul s-a potolit, în mai bine de 12 ore, prin anumite zone ale orașului (străzile Tineretului sau Academician Miron Nicolescu) nici țipenie de așa ceva. Noroc cu autoturismele care, cu greu, și-au croit drum printre nămeți, și care au creat viitoarele șleauri de zăpadă.
Culmea e că nici prin zona centrală (în imediata apropiere a clădirii Consiliului Județean), utilajele nu prea și-au făcut simțită prezența. Cu toate că s-au raportat, la muncă, pe străzile giurgiuvene, 24 de utilaje și 90 de persoane care intervin!
E drept, persoane au fost văzute, măturătorii înlocuind obiectul principal al muncii lor (mătura) cu unul ceva mai elevat, lopata. Și, cum ritmul depunerii zăpezii e mult mai rapid decât cel cu care se intervine, ne confruntăm, peste tot în oraș cu drumuri pe care se circulă greu, cu trotuare pe care pietonii – dacă nu s-au făcut până acum potecuțe – nu pot merge. Oamenii împart frățește carosabilul cu mașinile care, de cele mai multe ori, fac treaba utilajelor de deszăpezire.
Se va termina și ninsoarea asta. Se vor raporta zero dumuri rămase înzăpezite, pe tot parcursul codului portocaliu – galben, se vor raporta zero cazuri de mâini sau picioare rupte, după adevărate scheme de patinaj artistic executate de giurgiuvenii curajoși și împinși de nevoie să iasă din case în aceste două zile.
Ne vom bate cu pumnul în piept că noi suntem mai catolici decât papa, și că la noi a fost ”roz-bonbon” situația. Și, mai mult ca sigur, sumele cheltuite pentru înlăturarea pericolului alb de pe șosele vor fi trecute la secret, despre ele urmând să afle și oamenii de rând abia peste un mandat… sau două… asta dacă nu vom mai avea parte de zăpadă!
Oana Călin
știre anterioară
știre următoare