Emil Hurezeanu opinează, astăzi, că USL se va rupe în primăvară. Au mai zis şi alţii, numai că evenimente recente au fisurat şi ultimele proptele ale uniunii.
Dispute contondente pe marginea legilor cu superimunităţi, amnistii sau exploatări miniere au precedat altă etapă a divorţului, penultima. După ce şi-a asigurat majoritatea în Parlament, PSD a trecut la acapararea ministerelor liberale. Aşa se face că dl. Constantin Niţă, ministru delegat, cu freză şi consilier arestat, a devenit ministru plin, cu drept de a semna, ca titular, acte normative guvernamentale. Urmează, probabil, Liviu Voinea care va avea sarcina să stoarcă bugetul pentru a alimenta, anul viitor, proiecte aducătoare de voturi, impuse de cei mai mulţi primari.
Sunt 6 sau 7 judeţe, inclusiv Giurgiu, unde, în criză de soluţii, liderii locali psd-işti, înfăşuraţi de liberali, au acceptat să blocheze transferul de bani de la Ministerul Dezvoltării, gândind că primarii în galben vor fi mai supăraţi decât ai lor. Aşa se face că cele 90 de miliarde promise în septembrie au rămas doar pe hârtie, başca faptul că firmele executante vor plăti şi TVA aferent facturilor pe care au fost obligate să le emită. Vremuri grele şi o bătălie pe viaţă şi pe moarte, din ianuarie.
PSD are şi dezavantajul problemelor interne, unde liderii Bădălău, Barbu şi Nicolae Florian joacă după strategii diferite cu acelaşi obiectiv, preşedinţia organizaţiei.
Suplimentar, preşedintele Bădălău are de atins targetul de 50 de procente fixat, cu mare simpatie, de prietenul său Victor. Nici primarul municipiului nu stă pe roze, Guvernul neonorând, deocamdată, banii promişi pentru susţinerea sistemului centralizat de încălzire. În tabăra liberalilor, tripleta de la judeţ Mustăţea – Petcu – Măroiu pare că stăpâneşte mai bine situaţia, deşi promisiuni neonorate există şi aici.
Dacă rămâne deschisă lupta pentru primul loc, podiumul se pare că va fi completat de PD. Ambiţia de revanşă a preşedintelui Cantaragiu, secondat de Dan Fiţa, va conta mai mult decât şarmul echipei PPDD, potenţial performantă doar la alegeri locale. Aşadar, se anticipează doar o luptă între partide, USL, depozitarul multor speranţe, dar şi mai multor antipatii băsesciene, îşi va încheia existenţa, cum zice şi dl. Hurezeanu, înainte de încheierea mandatului prezidenţial. Ceea ce nu aduce merite actualului ocupant de la Cotroceni, dar lasă deschise orice variante pentru nominalizarea succesorului.
Pixu’ Corect
P.S. Fără vreo intenţie de-a ne face în sâc, în tot acest timp, nemţii decid să meargă pe mâna unui Guvern de uniune naţională. O alegere isteaţă, despre care, în momente de criză, se vorbeşte (s-a adus în discuţie, superficial, inclusiv la noi) ca fiind esenţială. Deci, după ce că germanii sunt înaintea noastră cu ani lumină, ei merg, în continuare, mai departe, cu paşi repezi şi hotărâţi, în timp ce, în România, mandatele trec şi rămân, cu obstinaţie, exclusiv speranţele unei ţări confuze şi, cumva, în derivă.
știre anterioară