La zi

Aurul, cel mai sigur scut în faţa inflaţiei?

În ultimele zile, aurul s-a depreciat împreună cu restul materiilor prime, de la petrol la cupru şi argint. Asta după ce Beijing a anunţat pentru primul trimestru al anului a încetinire a creşterii economiei sub aşteptările pieţei, de numai 7,7% faţă de prognoza de 8%. Cumulată cu o serie de indici dezamăgitori în Statele Unite, această veste a amplificat temerile legate de o supraîncălzire a economiei SUA, sporind totodată îngrijorările privind riscurile inflaţioniste. Pentru că, nu-i aşa, aurul reprezintă valoarea-refugiu pentru investitorii care vor să se protejeze de riscurile inflaţioniste.

Astfel, de la declanşarea vineri, 12 aprilie, a nebuniei pe piaţa aurului, miliardarul John Paulson a pierdut 973 milioane dolari, iar de la începutul anului, averea fondului speculativ Paulson&Co. s-a redus, pe fondul devalorizării metalului galben, cu 1,52 miliarde dolari.

De ce este Paulson exponenţial pentru această speţă? Pentru că celebrul om de afaceri este adeptul teoriei conform căreia aurul este cel mai sigur scut în faţa inflaţiei şi a oscilaţiilor valutare. Cu toate acestea, din august 2011, aurul a pierdut peste 20% în valoare, evoluţie nefavorabilă planurilor lui John Paulson care în ultimii doi ani nu a câştigat nimic din investiţiile în aur. Acesta a intrat în 2013 cu un volum total de investiţii de 9,2 miliarde dolari, din care 85% au constituit sau constituie diferite instrumente legate de aur.

Instabilitatea de pe pieţele lumii s-a resimţit şi în România. Luni, 15 aprilie, BNR a afişat un curs de 152,57 lei pentru un gram de aur, faţă de 167,66 lei, valoarea din ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute. Nota bene, pe 9 aprilie, aurul valora 170,88 lei gramul la cursul BNR.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!