Guvernul a alocat judeţului Giurgiu, în 2012, 47 de miliarde de lei vechi pentru repararea şi întreţinerea drumurilor şi podurilor, în condiţiile în care reabilitarea unui singur pod se ridică la peste 50 de miliarde. Este, evident, o situaţie anormală, a atras atenţia recent preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.
Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de luni, 23 ianuarie, a Consiliului Judeţean, un punct a vizat aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii „Reparaţie capitală pod beton armat pe Drumul Judeţean 601, peste râul Argeş, la Malu Spart”. Preşedintele Dumitru Beianu a declarat că investiţia se ridică la peste 50 de miliarde lei vechi. În acest context, edilul a anunţat că pentru 2012, suma alocată judeţului nostru de la bugetul de stat pentru toate lucrările din această categorie se ridică la 47. Aşadar, banii de la Guvern nu ajung nici măcar pentru un singur pod, din cele 33 pe care le are judeţul nostru. Unde mai punem că din aceeaşi sumă trebuie acoperite şi lucrările de întreţinere a celor peste 500 de kilometri de drumuri judeţene.
„Este evident că, în perioada imediat următoare, va trebui să solicităm şi noi, probabil că o vor face şi alte consilii judeţene, o regândire a modului în care sunt alocaţi bani pentru programele de reparaţii şi întreţinere în infrastructura rutieră. Este clar o diferenţă mult prea mare ca situaţia să poată fi tolerată sau lăsată la voia întâmplării”, a afirmat în plen preşedintele CJ Giurgiu.
Pe de altă parte, Dumitru Beianu a atras atenţia că România este printre puţinele ţări cu mai multe categorii de drumuri decât s-ar justifica. „Din ceea ce cunosc, foarte puţine ţări au trei categorii de drumuri, naţionale, judeţene şi comunale. În majoritatea statelor, structura rutieră este formată din două categorii de drumuri, cele de interes naţional şi cele de interes local”, a zis Beianu, precizând că dacă autorităţile centrale doresc şi păstrarea drumurilor judeţene, în mod cert sumele alocate autorităţilor locale pentru reparaţiile în întreţinerea acestora trebuie să fie mult mai mari decât în prezent.