Luni, 30 iulie, în jurul orei 15.00, BEC a confirmat neatingerea pragului pentru validarea referendumului, după o prezenţă la vot a doar 46,23% dintre românii cu drept de vot.
Concret, la 18,308612 milioane de români cu vârsta de peste 18 ani în ţară dar şi peste hotare, în cele peste 18 mii secţii de votare în ţară şi 306 în diasporă, ar fi trebuit să se prezinte la vot 9,154307 milioane, jumătate dintre aceştia plus unu, adică vreo 4,6 milioane, urmând a decide dacă preşedintele suspendat va rămâne suspendat sau nu.
În cele din urmă, au votat aproximativ 8,45 milioane de români, 87,52% dintre aceştia – respectiv 7 milioane şi jumătate – fiind în favoarea demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Chiar dacă rezultatele finale vor fi anunţate de către Biroul Electoral central de-abia miercuri dimineaţa, este evident că Referendumul a fost invalidat.
De ce s-a întâmplat aşa ceva, deşi cifrele spun altceva? Pentru că legea referendumului, într-un asemenea (con)text, nu mai există, european vorbind, decât în Letonia. Aşa se face – iar expresia ”La noi, ca la nimeni” este mai consistentă ca niciodată – că, deşi ar fi fost suficiente 4,6 milioane de sufragii pentru a-l demite pe Băsescu, astăzi, 7,5 milioane… nu sunt suficiente.
știre anterioară
știre următoare