Chiar dacă pericolul încă nu a trecut nici la noi, putem totuşi răsufla uşuraţi, întrucât în judeţul Giurgiu, sub avertizările hidrologice, nu s-au înregistrat probleme deosebite. Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor(SGA) Giurgiu şi cea a Prefecturii au susţinut marţi, 22 aprilie, o conferinţă de presă, în care au prezentat toate informaţiile legate de acest subiect.
Directorul SGA Giurgiu, Dragoş Stoica, a anunţat că, de sâmbătă şi până marţi, au fost depăşite cotele de atenţie, inundaţie şi pericol pe râurile Neajlov şi Dâmbovnic, în timp ce pe Sabar a fost depăşită cota de inundaţie, la fel şi pe Glavacioc şi Milcovăţ.
Vârful viiturii se va înregistra, în această noapte, la Călugăreni, unde râul Neajlov este aşteptat să crească în plus cu 25 de centimetri, de la 250 cât are în prezent. Totuşi, a spus Stoica, nu există pericolul ca apa să inunde case, ci doar circa 50-60 de grădini, dar şi un punct de transformare ce a fost izolat din timp, astfel încât sătenii să nu rămână fără curent electric.
La Giurgiu, în cele mai bine de trei zile sub avetizări hidro, au fost inundate peste 1.900 de hectare de păşune, peste 1.400 hectare teren agricol, 1.750 hectare de pădure. De asemenea, au fost afectate 4 podeţe, 2 poduri, 4 anexe gospodăreşti şi 5 drumuri comunale, în 11 comune. Este vorba despre Roata de Jos, Bucşani, Crevedia Mare, Clejani, Vânătorii Mici, Bulbucata, Singureni, Iepureşti, Ulmi, Gostinari şi Călugăreni.
Din fericire, la noi, apele revărsate ale râurilor Neajlov şi Dâmbovnic nu au distrus case şi nici situaţii deosebite nu s-au înregistrat.
Prefectul judeţului, Lavinia Crişu, a reamintit că au fost pe teren reprezentanţii tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă şi i-a felicitat încă o dată pe toţi primarii comunelor afectate, care au fost permanent la datorie.
Astfel, au conlucrat permanent cei de la Prefectură, SGA, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeri şi Poliţie, alături de reprezentanţii autorităţilor locale.
Cătălina Sfetcu