După publicarea pe site-ul Consiliului Judeţean a proiectului privind propunerile de repartizare a sumelor de echilibrare a bugetelor locale, preşedintele Dumitru Beianu a făcut recent declaraţii pe această temă.
Contribuţia primăriilor la proiectul privind construirea depozitului ecologic de la Frăteşti, investiţii în domeniul asistenţei sociale, cât şi alte proiecte ale autorităţilor, modul de repartizare a unor bani către Direcţia de Finanţe şi Guvern, dar şi numărul de locuitori ai unui oraş sau ai unei comune. Acestea sunt principalele criterii avute în vedere la întocmirea proiectului de hotărâre privind propunerile de repartizare a sumelor de echilibrare a bugetelor locale.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, a declarat săptămâna trecută, în conferinţă de presă, că anul acesta, Guvernul a decis alocarea judeţului Giurgiu a sumei de 21 de milioane de lei, cu opt milioane mai puţin decât în 2010. Edilul a precizat că la împărţirea bugetului către primării, instituţia pe care o conduce a ţinut cont în primul rând de contribuţia autorităţilor la un proiect prioritar.
„Această sumă mai mică pe care o are de împărţit Consiliul Judeţean acoperă cofinanţările unităţilor administrativ-teritoriale la un proiect prioritar, cel privind gestionarea deşeurilor. Printr-o vină a consultantului, nicidecum a Executivului din cadrul Consiliului, avem o întârziere de aproximativ un an, sperăm să parcurgem în 2011 cele mai importante etape, construcţia centrului de la Frăteşti, a platformelor şi a punctelor de colectare, dar şi achiziţionarea echipamentelor necesare funcţionării acestui centru”, a spus Dumitru Beianu.
Sunt şi primari, întâmplător ai PDL, care deşi iniţial anunţaseră că vor lua parte la proiect, între timp s-au răzgândit „Nu comentez, dar suntem un pic descoperiţi, avem un oarecare dezechilibru în ceea ce priveşte punctele de colectare care ar trebui amplasate pe raza comunelor administrate de primarii respectivi”, a subliniat Dumitru Beianu.
Pe de altă parte, la întocmirea proiectului de repartizare a sumelor pentru echilibrare, s-au avut în vedere şi investiţiile pe care unii dintre edilii locali le vor face în domeniul asistenţei sociale. Este vorba în primul rând despre comunităţile interesate să construiască sau să amenajeze centre de zi pentru copiii proveniţi din familii cu dificultăţi. Sunt localităţi care deja au demarat proiecte de acest tip, precum Vedea, Hereşti, Izvoarele sau Gogoşari.
În plus, la împărţirea banilor pentru echilibrare, s-a ţinut cont şi de gradul de colectare a taxelor şi impozitelor, cât şi de modul în care Direcţia de Finanţe a împărţit banii în judeţ. „Această păguboasă formulă după care repartizează Direcţia sumele pentru echilibrare rămâne şi anul acesta cu câteva exemple care nu pot avea o justificare din punctul meu de vedere. Bulbucata, care a primit doar 54 de mii, Greaca în fiecare an primeşte sume foarte mici, sau Roata de Jos care nu mai are deloc puterea economică de pe vremea când schela de petrol din acea comună lucra la capacitate maximă”, a mai spus Beianu.
Şedinţa Consiliului Judeţean în care se va supune aprobării proiectul de buget pe 2011 va avea loc cel mai târziu la începutul lunii martie.