Actualitate

Bulgaria şi România prin Giurgiu şi Ruse, împreună în Schengen

Comisiile pentru politică externă din Parlamentul României şi al Bulgariei s-au reunit miercuri, 16 februarie, cu scopul de a realiza un schimb de opinii şi o coordonare a planurilor de acţiune parlamentară referitoare la aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen. Întâlnirea a început la Prefectura Ruse şi a continuat la Consiliul Judeţean Giurgiu unde a fost adoptată o Declaraţie comună.Au fost invitaţi reprezentanţi ai ambasadelor ţărilor care formează Troika actuală a Consiliului Uniunii Europene, precum şi oficialităţile locale din cele două oraşe şi regiuni. La Ruse a avut loc şi o conferinţă de presă. Cu această ocazie, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul României, Attila Korodi, a declarat că odată cu aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen se va realiza un lucru elementar, acela al „liberei circulaţii a cetăţenilor din cele două state”.

„Va dispărea graniţa ce fizic limitează accesul în ceea ce-i priveşte pe vecinii care pot fi români sau bulgari. Astăzi (miercuri, 16 februarie, n.r.), în cadrul reuniunii am stabilit o abordare comună pentru sprijinirea ţărilor noastre în vederea intrării în Spaţiul Schengen”, a spus Korodi. Demnitarul a precizat că s-a convenit ca în perioada următoare, pentru orice acţiune bilaterală a României sau Bulgariei cu ţări terţe, necesită consultarea celor două state. Mai mult, parlamentarii români şi bulgari au abordat şi alte două teme, cea privind Strategia Dunării şi problematica romilor din România şi Bulgaria.

După întâlnirea de la Prefectura Ruse, membrii comisiilor parlamentare s-au deplasat la Giurgiu, acolo unde au fost relevate concluziile acestei întâlniri.

Preşedintele Comisiei politice externe a Parlamentului Bulgariei, Dobroslav Dimitrov, a opinat că între statul pe care îl reprezintă şi România va fi realizat un proces de comunicare fructuos şi şi-a exprimat speranţa ca această colaborare care a fost parafată la nivel parlamentar să se extindă şi la alt nivel.

Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, a apreciat evenimentul ca fiind de departe cel mai important din ultima perioadă. În plus, edilul giurgiuvean a vorbit despre colaborarea fructuoasă, existentă la nivel local şi regional.

„Consider ca inspirată alegerea celor două oraşe, Giurgiu şi Ruse, pentru susţinerea acestui demers comun. În echipă, Prefectura Ruse şi Consiliul Judeţean Giurgiu am devenit performeri în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene prin intermediul Programului de Cooperare România-Bulgaria, atât ca sume atrase, cât şi ca număr de proiecte depuse şi câştigate. Găsesc potrivit să constat că dincolo de Dunăre am găsit oameni prietenoşi, sinceri şi înţelegători pentru probleme comune şi individuale”, a spus Beianu.

La rândul său, prefectul judeţului, Robert Cristoi, a declarat: „Alegerea celor două localităţi pentru această acţiune ne onorează şi arată excelenta relaţie cu prietenii noştri din Bulgaria. Cu ajutorul Prefecturii Ruse, noi, de fapt, am reuşit deja să creăm spaţiul Schengen între cele două regiuni”.

În acelaşi timp, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuszes, a ţinut să asigure reprezentanţii celor două state de sprijinul ţării sale în vederea aderării României şi Bulgariei. La finalul întâlnirii, a fost adoptată declaraţia comună a celor două comisii parlamentare.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!