Câini purtați în lesă și cu botniță și animale domestice îngrădite sunt cererile administrației locale, astfel încât să nu existe probleme cu acele animale de companie care au un stăpân. Potrivit legii, deținătorii animalelor domestice trebuie să aibă terenul îngrădit, astfel încât să nu permită evadarea animalelor în stradă.
Odată cu aprobarea în Consiliul Local, posesorii de câini de apartament sunt nevoiți să respecte o mulțime de reguli, dacă vor să își mai păstreze prietenul patruped lângă ei. De menționat faptul că un regulament, aproape identic, a mai fost aprobat de consilierii locali în ședința din 28 martie 2013, adică aproape cu un an în urmă. Ca și cel trecut, plin de ciudățenii, nici cel aprobat joi, 27 februarie 2014, nu face excepții.
Astfel, printre principalele reguli pe care giurgiuvenii sunt nevoiți să le respecte, se numără obligativitatea deținerii unui carnet de sănătate al animalului, lucru pe care, oricum, orice iubitor și posesor de animal l-ar avea. Dacă aceasta este regula pe care o respectă cu sfințenie, o alta l-ar face pe orice posesor de patruped să zâmbească pe sub mustață: ”Cetățenii care locuiesc în blocuri cu apartamente pot crește și întreține câini dacă fac dovada existenței unei suprafețe locative de minim 2,5 mp pentru fiecare câine în parte”. O altă regulă greu de respectat este cea legată de pose
sia, de către câine, a unui medalion pe care să fie inscripționat numărul de ordine corespunzător Registrului pentru câini cu stăpân.
Niciun posesor de câine din Giurgiu sau cel puțin reprezentanții ONG-urilor care au ca obiect de activitate îngrijirea câinilor nu are cunoștință de existența unui asemenea document.
Totodată, faptul că este obligatorie ”dotarea” stăpânului cu măturică, pungă PVC și mănuși în vederea colectării ”mizeriei” făcute de câine este un lucru bun, cu condiția ca să existe și posibilitatea depozitării acesteia într-un coș de gunoi sau a unei pubele. Regulamentul spune că acestea se vor depune ”doar în europubela aparținând proprietarului câinelui sau asociației de proprietari”…Dar ce te faci dacă plimbarea câinelui sau locul în care ”îi vine” să își facă nevoile se află la distanță bună de acele europubele? Nu poate proprietarul cu pricina oare să arunce punguța în orice altă europubelă?
Norocoși se pot numi cei care își scot la joacă patrupedul, pentru că singurul loc în care se puteau întâlni aceștia și unde nu deranjau pe nimeni, Parcul Steaua Dunării, a fost omis din lista parcurilor cu interdicție de acces al câinilor. În caz contrar, Primăria ar fi fost nevoită, conform legii, și așa cum se întâmplă în orice oraș civilizat, să asigure spații special amenajate pentru câini, diferențiat, pe talie și pe gradul de agresivitate.
Și, cum în orice regulament trebuie să existe și sancțiuni, nici acestea nu lipsesc, proprietarii de câini care nu respectă regulile putându-se alege cu amenzi de la 500 până la 1000 de lei pentru abaterile ceva mai ușoare (plimbarea și intrarea cu câini în zone interzise, nedepozitarea dejecțiilor, pătrunderea cu câinii în mijloacele de transport în comun, sau nerespectarea asigurării unor condiții de trai bune), dar și cu închisoare ce poate merge de la trei luni la un an sau amendă penală de la 500 la 10.000 de lei, precum și confiscarea animalelor, pentru rele tratamente aplicate acestora.
Constatarea și aplicarea sancțiunilor se face de către împuterniciții Primarului, agenții Poliției Locale Giurgiu sau ai Inspectoratului de Poliție al Județului Giurgiu.
O.C.
știre anterioară
știre următoare