Ministerul Sănătăţii, prin reprezentanţii săi, nu a oferit până acum nicio soluţie şi nici măcar un răspuns lămuritor cu privire la reducerea numărului de paturi în cazul Spitalului de Urgenţă Giurgiu. Aceasta, în condiţiile în care Consiliul Judeţean a făcut demersuri pentru găsirea unei rezolvări a acestei probleme pentru ca unitatea medicală să nu intre în faliment. Preşedintele Dumitru Beianu a ieşit joi, 19 ianuarie, în conferinţă de presă şi a făcut mai multe declaraţii pe această temă.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu a intrat anul trecut într-un amplu proces de modernizare. După 20 de ani în care unitatea medicală a fost în subordinea Ministerului Sănătăţii, două decenii în care nu s-a făcut aproape nimic, în prezent, sub administrarea Consiliului Judeţean, mai multe secţii au fost complet reabilitate, ambulatorii de specialitate au fost modernizate sau chiar înfiinţate, şi poate cel mai important, în premieră, Spitalul de Urgenţă are un tomograf, un RMN şi un aparat Roentgen. Toate aceste eforturi au fost necesare şi în vederea obţinerii acreditării. În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii, nu doar că nu oferă sprijin autorităţilor, dar mai şi decide reducerea numărului de paturi. Mai întâi, în 2010 cu 10%, iar apoi, anul trecut cu încă 16%, astfel încât, la Giurgiu, am ajuns la 2,1 paturi la mia de locuitori. Acest lucru înseamnă automat tot mai puţini bani obţinuţi de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, a declarat, în conferinţă de presă, că a făcut demersuri în acest caz la minister, la parlamentari şi la unii miniştri secretari de stat.
Singurul care a răspuns în scris cererii CJ este secretarul de stat Cristian Irimie, care, însă, explică doar motivele reducerii numărului de paturi… într-un context european ce nu are nicio legătură cu realitatea medicală din judeţul nostru.
„Iarăşi, din păcate, suntem o excepţie la nivelul întregii ţări, n-am făcut-o nici data trecută şi nu vreau nici acum să asociez această situaţie cu vreo persoană, sau să sugerez că există vreo strategie de distrugere a sistemului de sănătate publică, dar, în acelaşi timp, nu pot să ascund că există un pericol cu privire la funcţionarea Spitalului Judeţean. Niciuna dintre persoanele pe care le-am rugat să intervină nu ne-a dat vreun răspuns favorabil”, a spus preşedintele CJ Giurgiu.
Dumitru Beianu a tras aşadar, din nou, un semnal de alarmă cu privire la continuarea funcţionării Spitalului Judeţean în aceste condiţii. „Îmi este extrem de greu să spun în acest moment dacă putem susţine funcţionarea acestui spital. Diminuări drastice (la numărul de paturi, n.r.) nu au mai fost decât la Călăraşi, Dâmboviţa şi Ilfov, dar numărul de paturi pe care îl au dânşii la dispoziţie este mult mai mare decât la noi. Vom relua sau vom încerca să reluăm dialogul cu Ministerul Sănătăţii. Nu o să renunţ la a căuta soluţii pentru această problemă, care depăşeşte în mod clar posibilităţile Consiliului Judeţean”, a mai spus edilul.
Dumitru Beianu, care a subliniat că se desfăşoară în prezent negocieri între conducerea Spitalului Judeţean şi cea a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate privind valoarea sumelor plătite către unitatea medicală, şi că, în acelaşi timp, Consiliul Judeţean a comandat un audit în urma căruia să fie relevate soluţii pentru ca Spitalul să nu dispară de pe harta medicală din România.