Ziua Eroilor este o sărbătoare naţională a poporului român, marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Ziua Eroilor este celebrată de Ziua Înălţării Domnului, mare sărbătoare creştină, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere, respectiv la 17 mai anul acesta.
In municipiul Giurgiu, evenimentele dedicate acestei zile se desfășoară în fiecare an la Mausoleul Eroilor din curtea Bisericii cu același nume, acolo unde, în interior, la demisol, sunt depuse în trei cripte osemintele a 350 de eroi români identificaţi, căzuţi în bătăliile desfăşurate în judeţ în toamna anului 1916 şi a 69 militari germani, morţi în spitalul din Giurgiu, în perioada 1916-1918, al căror nume este inscripţionat pe cele şapte plăci de marmură albă. Alături de aceştia, într-un osuar, se păstrează osemintele a 4 000 militari români neidentificaţi, cărora li de adaugă cele ale unui ofiţer bulgar decedat în 1913 şi osemintele a 3 soldaţi francezi, aparţinând trupelor coloniale, decedaţi în 1918.
Astfel, începând cu ora 12:00 autorități locale și județene au fost prezente pentru comemorarea eroilor, ceremonialul fiind deschis cu tragerea clopotelor tuturor lăcașelor de cult
Programul a continuat cu slujba de pomenire oficiată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului alături de care s-a aflat un sobor de preoți.
Apoi, după rostirea numelor a 250 de eroi, reprezentanții Primăriei Giurgiu, Consiliului Județean, Prefecturii Giurgiu, Inspectoratelor de Poliție, Jandarmi, Pompieri, STPS, și MApN au depus coroane de flori la mausoleul eroilor.
Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii Drapelului în acordurile fanfarei Centrului Cultural Local ”Ion Vinea” și in aplauzele participantilor.
știre anterioară
știre următoare