Banca Mondială a publicat miercuri, 30 aprilie, un studiu amplu legat de bogăţia naţiunilor plecând de la cifrele din 2011, studiu realizat împreună cu mai multe organisme internaţionale, şi în care s-a comparat producţia fiecăreia în valori absolute.
Concluzia este că Statele Unite a rămas cea mai mare putere economică mondială, dar sunt urmate îndeaproape de către China. India este acum a treia economie a lumii, depăşind Japonia.
Concret, PIB-ul american s-a ridicat la 15,53 miliarde de dolari în 2011, în timp ce produsul intern brut chinez a fost de doar 7,32 miliarde de dolari. Ajustat însă la ratele de conversie pertinente pentru a face comparaţii internaţionale ale activităţii economice, PIB-ul chinez ajunge la 13,5 miliarde de dolari, adică foarte aproape de ţara care a dominat economia mondială din ultimul secol.
La ora actuală, SUA reprezintă 17,1% din PIB-ul mondial, în timp ce China echivalează cu un procent de 14,9%.
Această cursă, în opinia specialiştilor, durează de cel puţin trei decenii, dar pe baza previziunilor de creştere ale celor doi titani, este posibil ca Beijingul să depăşească Washingtonul încă de anul acesta, din 2014. O lovitură care ar rezona dincolo de sfera economicului, afectând raporturile de forţe geopolitice şi diplomatice.
știre următoare