Colegiul Național „Ion Maiorescu” a premiat astăzi câștigătorii celei de a VII-a ediții a Concursului național de eseuri și creație plastică „Lumea din cuvinte și culoare”, inclus în Calendarul activităților educative naționale ale Ministerului Educației.
Proiectul în cadrul căruia concursul a fost activitatea principală a avut drept parteneri Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Casa Corpului Didactic Giurgiu și Biblioteca Județeană „I. A. Bassarabescu”. Proiectul a fost încadrat în domeniul artistic, interdisciplinar, incluzând arte vizuale, literatură și limbi străine și s-a derulat în anul școlar 2022-2023.
La Concursul național de eseuri și creații plastice „Lumea din cuvinte și culoare” au participat 80 de instituții de învățământ: școli gimnaziale, licee teoretice, licee tehnologice, colegii tehnice, colegii economice, colegii naționale și palate ale copiilor, din 26 de județe și București. În concurs au fost înscrise 358 de lucrări la cele șase secțiuni.
Proiectul a reprezentat o încercare de a repune în drepturi „cartea” şi „biblioteca”, de a le readuce în atenţia copiilor şi a părinţilor, de a contribui la redescoperirea lecturii ca plăcere, relaxare, un izvor de cunoaştere şi visare fără de egal. Proiectul a promovat atitudinea pozitivă a elevului spre literatură și artă, considerând că lectura îmbogățește viața, facilitând educația și autodezvoltarea individului. Proiectul și-a propus, de asemenea, încurajarea elevilor de a citi şi de a-şi exprima prin diverse mijloace (eseuri, fotografie, desen, scurt-metraje) viziunea în scopul dezvoltării sensibilităţii şi a empatiei.
Lipsa de comunicare directă, abuzul folosirii tehnologiei, refuzul lecturii duc la desensibilizare şi la incapacitatea de a gestiona emoţiile şi de a le exprima. Prin lectură, orice cititor se confruntă cu experienţele, cu emoţiile, cu trăirile personajelor, confruntări care îl pun în situaţia de a gândi, de a avea reacţii emoţionale, de a-şi rafina sensibilitatea şi de a-şi dezvolta empatia, capacitatea de a-l asculta şi de a încerca să-l înţelegi pe celălalt. Lectura contribuie şi la educarea capacităţii de concentrare, capacitate diminuată de folosirea excesivă a mijloacelor moderne de comunicare, ce oferă informaţii deja prelucrate. Lectura presupune bucuria descoperirii, dar şi răbdare, meditaţie asupra celor citite, problematizare şi, nu în ultimul rând, incursiune în sine. Pornind de la această constatare, am încercat prin acest proiect să găsim noi metode de a-i readuce pe elevi în fața cărții, mai ales în varianta tipărită, de a-i reorienta spre artă, implicit spre autocunoaștere.
Secțiunile concursului au fost următoarele: caligrame, eseuri cu tema cărții preferate în limbile română, engleză, franceză și germană, ilustrație de copertă, ilustrație de carte, scurt-metraj. Secțiunea a șasea s-a organizat cu participare directă, elevii fiind provocați să interpreteze un text literar într-o compunere/ un eseu și într-o compoziție plastică. Premiile s-au acordat pentru nivel gimnazial și liceal.
Felicităm câștigătorii și sperăm ca premierea Concursului național de eseuri și creație plastică „Lumea din cuvinte și culoare” să fie astăzi o invitație să deschidem, din nou, o carte.
știre anterioară
știre următoare