Politic

Compromis asupra supervizării bancare

Liderii europeni au ajuns joi seară (18 octombrie) la un compromis asupra calendarului şi extinderii supervizării bancare în zona euro, subiect care afecta relaţiile dintre Germania şi Franţa. Preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că la acest mecanism vor lua parte şi ţările care nu sunt încă membre ale zonei euro.

Reuniţi la Bruxelles, cei 27 de şefi ai statelor membre au ajuns la un acord în vederea unei ”aplicări treptate în 2013” a unei supervizări unice a băncilor din zona euro. Aceştia au decis să aprobe direcţiile mari ale acestui mecanism până la sfârşitul anului în curs. Mecanismul în sine este  menit să împiedice crizele bancare să se transforme în crize de datorii.

 

După cum se ştie, Traian Băsescu l-a informat încă de luna trecută pe preşedintele Barroso că România îşi doreşte să facă parte din Uniunea bancară, asta după o discuţie cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Pe de altă parte, despre speţa în sine, premierul Victor Ponta a declarat: ”Preşedintele Băsescu nu era în măsură să îşi ia un asemenea angajament, chiar dacă susţine că Banca Naţională este gestionarul sistemului bancar şi că s-a adresat, nu-i aşa, instituţiei pricepute, cea care reglementează sistemul bancar în România. Traian Băsescu nu se poate angaja în numele României, ci îşi poate da doar cu părerea. În numele României se pot angaja doar Guvernul şi Parlamentul.”

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!