Noul an școlar preuniversitar va începe pe 14 septembrie, astfel că elevii vor fi din nou în bănci. Decizia a fost luată în urma unor consultări ample. Sigur că pot să apară răsturnări de situație în zonele din țară unde numărul cazurilor de Covid va crește alarmant. Evident că nimeni nu poate anticipa acum evoluția pandemiei peste o lună, dar scenariul luat în calcul este cel cu reluarea activității în toate școlile.
Pentru a oferi un învăţământ de calitate tuturor copiilor, dar şi pentru siguranţa elevilor, cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar şi nedidactic au fost elaborate trei scenarii. Scenariile aplicabile depind de situaţia epidemiologică din fiecare localitate cât şi de capacitatea fiecărei şcoli de a asigura spaţii suficiente
Scenariul verde( cu risc scăzut sau inexistent, sub un caz nou cu Covid -19 , detectat din media ultimelor 14 zile raportat la mia de locuitori) –cursurile se vor desfăşura fizic la şcoală cu măsuri adecvate de distanţare şi protecţie.
Scenariul galben ( cu risc mediu, între 1 şi 3 cazuri noi de Covid -19, detectate din media ultimelor 14 zile raportat la mia de locuitori) –cursurile se vor desfăşura în format mixt, atât fizic, cât şi online, având prioritate preşcolarii, elevii din ciclul primar şi cei din clasele a VIII-a şi a XII-a.
Scenariul roşu ( cu risc mare, mai mult de 3 cazuri noi de Covid -19, detectate din media ultimelor 14 zile raportat la mia de locuitori) –când şcoala se închide şi cursurile se vor desfăşura online.
În acest moment este în derulare o analiză în toate unităţile de învăţământ din judeţul Giurgiu, atât cu privire la utilizarea spaţiilor şcolare , cât şi a capacităţilor tehnice. Împreună cu autorităţile locale căutăm soluţii de suplimentare a spaţiilor şi a personalului.
Decizia este descentralizată la nivelul unităţii de învăţământ care va fi asistată în alegerea scenariului de inspectoratul şcolar, direcţia de sănătate publică şi comitetul pentru situaţii de urgenţă.
prof. Adelina Sârbu
Inspector scolar general