La zi Politic

Condamnări, da, recuperarea banilor, ba!

lili ciobanuDECLARAŢIE POLITICĂ

Condamnări, da, recuperarea banilor, ba!

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

 Opinia publică din România este net dezavantajată de modul în care mass media reflectă cursul evenimentelor în cazurile de mare corupţie, dominante de câteva luni bune pe scena publică. Am mai spus-o şi cu alte prilejuri, există o multitudine de aspecte importante pentru viaţa de zi cu zi a românilor care nu sunt băgate în seamă, rămân neprezentate şi ignorate, timp în care oamenilor li se prezintă tot felul de can-can-uri şi subiecte tabloidizate, dar neconforme cu realitatea şi adevăratele probleme.

Cam astfel se întâmplă şi cu prezentarea ultimelor mari cazuri de corupţie. Vedem zilnic la televizor oameni care dezbat, discută, analizează, disecă pe toate părţile subiectele zilei, cine mai este încătuşat, arestat şi inculpat, ce potentat politic mai este urmărit penal, unde şi la cine mai descind oamenii legii, şi aşa mai departe. Astfel de cazuri penale, unele de o gravitate excepţională, ne sunt prezentate de o parte a media în nuanţe extrem de deformate, doar în scopul obţinerii mult-doritelor audienţe, şi în nici un caz în scop educativ sau preventiv. Să ne amintim doar cazul Elena Udrea, unde marea majoritate a relatărilor au vizat culisele şi înfăţişarea doamnei (dacă e coafată, dacă a fost la ginecolog, etc.), şi mai puţin sau aproape deloc s-a urmărit dezbaterea faptelor acuzatoare.

Eu susţin că adevărata miză a demascării acestor cazuri uriaşe de corupţie, halucinante pentru o ţară sărăcită ca România, unde s-au furat bani din bugetul public de ordinul sutelor de milioane de dolari – timp în care ne plângeam, nota bene, că ţara nu are bani, şi trebuie să tăiem salariile şi pensiile, să închidem şcolile şi spitalele şi să trimitem sute de mii de români în şomaj -, este, în opinia mea şi a altor oameni de bună-credinţă din această ţară, recuperarea prejudiciilor. Să-mi fie cu iertare, dar sunt tentată să le dau dreptate acelora care spun, referitor la arestările din ultima perioadă, „Lasă domle că face un an, doi, cinci, nouă, de închisoare, după care trăieşte ca boierul încă 100 de ani cu banii pe care-i are în conturi!”. Bani suficienţi unui trai de huzur pentru mai multe generaţii!…Aici cred că este adevărata bătălie de câştigat pentru statul de drept român şi justiţia sa independentă: recuperarea banilor de la cei dovediţi a fi vinovaţi de jaful incredibil făcut în detrimentul statului, a ţării, a fiecărui român plătitor corect de taxe şi impozite.

Dacă statul nu îşi va putea recupera banii prădaţi de condamnaţii pentru corupţie, atunci consider că munca procurorilor şi judecătorilor români, concretizată cu numărul impresionant de arestări şi condamnări, este aproape lovită de nulitate. Cu alte cuvinte, am internat bolnavul, l-am tratat, iar apoi, după o perioadă, el se întoarce perfect sănătos în viaţa reală, nu doar sănătos, ci şi plin de bani! Deja se vehiculează faptul că recuperarea banilor de la infractorii dovediţi şi condamnaţi ca atare este o operaţiune extrem de anevoioasă şi complicată, din cauza realităţii conform căreia oamenii în cauză, adică spoliatorii statului, în majoritate proveniţi din politică sau apropiaţi de fenomen, şi-au rezolvat „ploile” înainte de a fi trimişi în judecată…

Una din posibilităţile de recuperare a sumelor reprezentând prejudicii aduse statului este confiscarea şi sechestrarea averilor celor implicaţi. Acest lucru devine posibil doar în cazul în care vinovaţii de comiterea infracţiunilor de corupţie ar avea bunurile şi banii pe numele lor sau al celor apropiaţi, în conturi din România sau cel mult la bănci din ţările Uniunii Europene. Dacă însă suspecţii şi inculpaţii şi-au înstrăinat între timp bunurile şi sumele de bani, sau i-au transferat în conturi din afara Europei, recuperarea lor este o acţiune aproape din start sortită eşecului. Ţările din paradisurile fiscale din afara Europei nu prea au tratate de colaborare pe nici un domeniu cu noi, astfel încât dacă banii au plecat în conturi din Dubai, Singapore sau Hong Kong, adio şi n-am cuvinte!… Ar fi ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân!…

 Deputat independent de Giurgiu,                 24 martie 2015

Liliana CIOBANU

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!