Social

Condiţii mai bune pentru adulţii cu handicap de la Centrul Tântava

Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Tântava, dat în folosinţă în 1995, va fi reabilitat şi modernizat. Aceasta în urma implementării unui proiect cu fonduri europene câştigat de Consiliul Judeţean. Lansarea proiectului a avut loc vineri, 15 aprilie. Proiectul „Reabilitare, modernizare şi dotare Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Tântava” este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, fiind depus pe Axa Prioritară 3, şi are o valoare de peste 3,6 milioane de lei. Lucrările la centru ar putea începe în vara acestui an. Beneficiarii proiectului sunt 93 de persoane asistate din cadrul Centrului Tântava, 52 de angajaţi ai unităţii respective care vor beneficia de condiţii de muncă mult mai bune, dar şi Consiliul Judeţean, în calitate de proprietar al infrastructurii reabilitate şi modernizate.

Cristina Ingeaua, manager public al Consiliului Judeţean Giurgiu, a vorbit vinerea trecută, pe larg, despre obiectivele şi activităţile proiectului: „Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor sociale şi ridicarea acestora la standarde europene în cadrul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională Tântava, cu impact direct asupra creşterii calităţii serviciilor de îngrijire acordate persoanelor cu handicap din judeţul Giurgiu şi regiunea Sud-Muntenia, cât şi asigurarea participării acestora la viaţa socială”. Potrivit Cristinei Ingeaua, obiectivele specifice proiectului sunt accesibilitatea populaţiei judeţului Giurgiu şi a regiunii Sud-Muntenia la serviciile sociale oferite de Centrul de la Tântava şi creşterea gradului de incluziune a persoanelor adulte cu handicap prin dezvoltarea abilităţii de viaţă independentă. De asemenea, se urmăreşte crearea unui mediu de viaţă care să contribuie la o stare de spirit pozitivă a persoanelor asistate.

Prezent la evenimentul de vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, a vorbit despre acest tip de proiecte în contextul procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor cu handicap. Edilul a menţionat că pot fi obţinute fonduri europene pentru reabilitarea centrelor de asistenţă socială deja existente şi nu pentru construirea de noi astfel de imobile. „Dacă ne propunem să ajungem cu bine la finalizarea acestui proces al dezinstituţionalizării, atunci vom realiza acest lucru în momentul în care şi Centrul de la Tântava, deja reabilitat, va primi o altă destinaţie”, a spus Beianu.

Pe de altă parte, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, Teodora Avram, a declarat vinerea trecută că, având în vedere faptul că procesul dezinstituţionalizării este unul anevoios, rămâne astfel o prioritate crearea unor condiţii de viaţă decente pentru beneficiarii sistemului de asistenţă socială. „Acest proiect vine să susţină activitatea noastră de a creşte gradul de incluziune socială a persoanelor adulte cu handicap”, a precizat Teodora Avram.

Prin implementarea proiectului câştigat de Consiliul Judeţean, se urmăreşte aşadar creşterea cu 10% a nivelului de acces al serviciilor sociale oferite în Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Tântava, creşterea cu 75% a gradului de confort al persoanelor asistate, îmbunătăţirea cu 75% a condiţiilor de derulare a activităţii pentru personalul din centru, după finalizarea proiectului, dar şi creşterea eficienţei energetice a clădirilor reabilitate şi modernizate în medie cu peste 50%.

 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!