La zi

Conducerea CJ Giurgiu: Protestul de pe DN5, o manipulare politică?

mustateaZeci de oameni au protestat, duminică, pe Drumul Naţional 5, Giurgiu-Bucureşti, la Uzunu, fiind nemulţumiţi de starea deplorabilă a Drumului Judeţean 603. Oamenii au blocat, practic, artera naţională, traversând continuu pe trecerile de pietoni. Ei au cerut conducerii Consiliului Judeţean Giurgiu să ia măsuri urgente pentru repararea DJ 603, iar luni, preşedintele CJ, Vasile Mustăţea, a venit cu explicaţii pe această temă.

Drumul Judeţean 603 este al doilea cel mai lung din Giurgiu, după DJ 411, astfel că, ne-a declarat Vasile Mustăţea, pentru reabilitarea şi modernizarea sa, bugetul CJ nu ar fi putut suporta asemenea cheltuieli, iar soluţia pentru asemenea investiţii a reprezentat-o accesarea fondurilor europene.
Preşedintele CJ Giurgiu a explicat, luni, că proiectul european în cauză a fost depus în 2007, în timpul mandatului lui Victor Boiangiu, însă, nu s-a reuşit la momentul respectiv câştigarea lui pe Programul Operaţional Regional, iar în timpul mandatului lui Dumitru Beianu, chiar dacă, alături de Dj 411, a luat punctajul necesar, proiectul pentru 603 a rămas în stand-by sau „sub linie”.
„Acest drum a reprezentat o prioritate pentru mine, aşa că la final de 2012 şi în 2013 am fost în repetate rânduri la Ministerul Dezvoltării pentru a putea debloca acest proiect. Menţionez că banii vin din economiile făcute la alte proiecte europene din regiune şi am insistat pe lângă autorităţile locale din alte judeţe pentru a fi de acord să redirecţioneze aici sumele”, a declarat Mustăţea.
Apoi, el a explicat că, de la momentul depunerii proiectului, în 2007, şi până în prezent, în mod firesc au fost refăcute proiectele tehnice, dar, din 30 octombrie 2013, a început evaluarea ofertelor depuse privind atribuirea serviciilor.
„Chiar dacă eu sunt preşedintele Consiliului Judeţean nu am atribuţii şi nu pot să oblig comisia de licitaţie, nici să forţeze evaluarea ofertelor, nici să atribuie cuiva, pentru că aş face o infracţiune, un abuz în serviciu”, a precizat şeful CJ Giurgiu.
O altă problemă: proiectul, blocat odată cu bugetul
Vasile Mustăţea a reamintit că, deşi perioada de evaluare a ofertelor este aproape de final, avem o altă mare problemă. Este vorba despre secţiunea de dezvoltare din bugetul propriu al CJ Giurgiu, blocată din cauza atacării în instanţa de contencios-administrativ de către prefect a capitolului aferent din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Mustăţea a explicat că, deci, inclusiv acest proiect este blocat şi că speră ca instanţa de judecată să dea termen cât mai curând pentru soluţionarea unor asemenea probleme atât de urgente şi cu efecte grave dacă nu se rezolvă rapid.
Pe de altă parte, directorul Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ Giurgiu, Nicu Mardale, ne-a declarat că, fiind vorba despre un proiect european, nu pot fi efectuate lucrări ample de reparaţii pe DJ 603, întrucât proiectul tehnic ar trebui schimbat din nou, cheltuielile ar deveni neeligibile şi, în plus, nici legea nu permite.
„Eu consider că acest protest a fost o manipulare politică, aşa cum este şi atacarea bugetului în contencios-administrativ. Astăzi(luni, 5 mai, n.r., am stat de vorbă la Consiliu cu câţiva dintre protestatari care mi-au spus că circulă zvonurile potrivit cărora banii pentru proiect au fost deja cheltuiţi. Eu le spun că nimeni nu se joacă cu fondurile europene!”, a mai spus Vasile Mustăţea.
Luni, 5 mai, în emisiunile informative ale Valahia TV(www.valahiatv.ro, secţiunea LIVE), puteţi urmări mai mult din declaraţiile preşedintelui CJ Giurgiu pe această temă.
Cătălina Sfetcu

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!