În data de 31 mai a avut loc la Mihăileşti o nouă conferinţă de informare în legătură cu sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Giurgiu, ocazie cu care au fost prezentate situaţia implementării proiectului şi avantajele acestuia. Conferinţa a fost deschisă cu o prezentare susţinută de Simona Dumitrescu, din partea Unităţii de Implementare a Proiectului din cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu, prezentare în care au fost incluse cele mai importante date despre proiect şi despre etapele implementării acestuia. Simona Dumitrescu s-a referit şi la contractele care sunt prevăzute în proiectul privind sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Giurgiu, sistem care prevede inclusiv realizarea depozitului ecologic pentru deşeuri solide. „Printre obiectivele proiectului se numără creşterea gradului de acces la serviciile publice de salubritate la 100% în zonele urbane şi la 90% în zonele rurale, reducerea cantităţii de deşeuri depozitate în prezent, creşterea cantităţii deşeurilor reciclate şi refolosite, precum şi închiderea depozitelor neconforme. Urmărim şi crearea unui sistem de colectare selectivă, pentru acest lucru urmând să fie înfiinţată infrastructura necesară”, arăta Simona Dumitrescu.
La conferinţă a participat şi Charles Lauzon, reprezentantul firmei care se ocupă de asistenţa tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea şi implementarea proiectului. Acesta a remarcat atitudinea autorităţilor giurgiuvene în ceea ce priveşte proiectul pus în discuţie, evidenţiind preocuparea autorităţilor judeţene pentru înfiinţarea unui sistem de gestionare a deşeurilor la standarde europene.
Mai multe detalii despre cele aproape 3000 de puncte de colectare care trebuie realizate pe raza judeţului, dar şi despre platformele de colectare şi închiderea depozitelor neconforme a oferit Ioan Ştefănescu, reprezentantul firmei care asigură asistenţa tehnică pentru supervizarea contractelor aferente proiectului. Ioan Ştefănescu a precizat şi faptul că acest proiect înseamnă şi crearea de locuri de muncă în aproape toate localităţile din judeţ.
Proiectul prevede realizarea unor intervenţii cu impact major asupra protecţiei mediului şi gestionării deşeurilor în judeţul Giurgiu şi prevede închiderea şi ecologizarea a două depozite neconforme situate în zona localităţilor Giurgiu şi Bolintin Vale. Un alt obiectiv este construirea unui Centru de management integrat al deşeurilor, ce va include un depozit ecologic de deşeuri, o staţie de compostare şi o staţie de sortare a deşeurilor. De asemenea, vor fi construite trei centre de colectare a deşeurilor în localităţile Giurgiu, Bolintin Vale şi Mihăileşti şi vor fi achiziţionate containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor în judeţul Giurgiu.