Actualitate

CONFERINȚĂ DE PRESĂ

 Misiunile și activitățile organizate la nivelul județului Giurgiu în minivacanța de 1 Decembrie, campania de recrutare a tinerilor pentru sesiunea de admitere în școlile de agenți/subofițeri ale M.A.I. din  luna ianuarie 2019 și posturile scoase la concurs, din sursă externă, s-au numărat printre subiectele prezentate astăzi, 21 noiembrie a.c., într-o conferință de presă ce a avut loc la sediul Instituției Prefectului Județului Giurgiu.
Din partea Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu la această activitate a participat domnul comisar șef de poliție Georgescu Constantin – Cătălin, împuternicit șeful inspectoratului, care a făcut următoarele precizări cu privire la subiectele abordate:
 M.A.I. REDUCE DEFICITUL DE PERSONAL
 Pentru reducerea deficitului de personal, la nivelul M.A.I. s-a stabilit un pachet de măsuri, una dintre cele mai importante fiind creșterea cifrei de școlarizare la instituțiile de învățământ postliceale.
Astfel că, începând cu luna aprilie 2018 s-a desfășurat la nivel național o campanie de informare, recrutare și selecție a candidaților pentru admiterea la unitățile și instituțiile de învățământ din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, forma de învățământ cu frecvență, în plan local, activitățile desfășurându-se atât în liceele din județul Giurgiu, cât și în comunitate prin intermediul mass-mediei locale.
În prezent la nivelul I.P.J. Giurgiu este declanșată activitatea de selecție și înscriere a candidaților pentru concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ale M.A.I., respectiv, școlile postliceale de agenți de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj, sesiunea ianuarie 2019.
Locurile alocate unităților de învățământ pentru sesiunea ianuarie 2019 sunt următoarele:

  • Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – 1300 locuri, dintre care 30 locuri pentru romi și 10 locuri pentru alte minorități;
  • Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj Napoca – 300 locuri, dintre care 10 locuri pentru romi și 3 locuri pentru alte minorități.

Pentru sesiunea de admitere ianuarie 2019, condițiile generale de recrutare a persoanelor care intenționează să susțină concurs de admitere sunt următoarele:

  • să aibă cetățenia română și domiciliul în România;
  • să cunoască limba română scris și vorbit;
  • să aibă capacitate deplină de exercițiu;
  • să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihic;
  • să aibă vârsta minimă de 18 ani împliniți în cursul anului în care participă la concurs;
  • să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;
  • să aibă un comportament corespunzător principiilor și cerințelor de conduită admise și practicate în societate;
  • să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală or de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea;
  • să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
  • să nu fi desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege.

Criteriile specifice pentru recrutarea candidaților la examenele de admitere în instituțiile de învățământ, formă de învățământ cu frecvență, sunt următoarele:

  • Să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținută de vară;
  • Să fi obținut, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9.00, cu excepția candidaților care au absolvit instituțiile de învățământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;
  • Să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învățământ.

Pentru concursul de admitere la școlile postliceale de agenți de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj, până la această dată s-au înscris un număr de 144 candidați, termenul de depunere a cererilor de înscriere fiind vineri, 23.11.2018, motiv pentru care facem un apel către toți cei interesați de o carieră în Ministerul Afacerilor Interne să se înscrie la concurs pe locurile puse la dispoziție de fiecare dintre școlile de agenți ale MAI.
In vederea recrutării de concurenți pentru admitere, s-a realizat o cercetare sociologică cu scopul de a identifica motivele pentru care actualii elevi- viitorii agenți de poliție s-au îndreptat către instituțiile de învățământ ale MAI, iar siguranța locului de muncă a fost opțiunea cel mai des invocată. Alte repere sunt legate de statutul social și de pasiunea pentru meserie.
În scopul reducerii deficitului de personal în rândul specialiștilor la nivelul I.P.J. Giurgiu, la data de 03.11.2018 s-a desfășurat concursul pentru ocuparea unui număr de trei funcții de ofițer prin încadrare din sursă externă – specialiști, acestea fiind prevăzute la Serviciul Resurse Umane – Securitate și Sănătate în Muncă, Serviciul Comunicații și Informatică și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
În cazul funcției din Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, candidații obținând aceeași notă, la data de 22.11.2018 se va desfășura interviul de departajare.
 MINIVACANŢĂ DE SFÂNTUL ANDREI ȘI 1 DECEMBRIE,  ÎN LINIŞTE ŞI SIGURANȚĂ
 În perioada,  30 noiembrie – 2 decembrie a.c.,  polițiștii giurgiuveni de la ordine publică, poliție rutieră, arme, economic, investigații criminale și de la alte structuri se vor afla în stradă și în proximitatea locurilor unde au loc manifestări publice specifice acestei sărbători.
Zilnic, patrulele de siguranță publică, pedestre și auto vor acționa pe raza județului Giurgiu pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.
Polițiștii giurgiuveni vor acționa pentru a preveni tulburarea ordinii și liniștii publice, pentru descurajarea și combaterea infracțiunilor sau a altor fapte antisociale care pot aduce atingere ordinii publice, ordinii de drept, integrității persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru asigurarea desfășurării normale a traficului rutier și pietonal.
Polițiștii giurgiuveni vor acționa în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice, pentru combaterea infracționalității stradale, a furturilor de și din autoturisme, din buzunare, a tâlhăriilor, precum și pentru identificarea persoanelor și bunurilor urmărite în temeiul legii.
Pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea producerii unor evenimente grave, patrule ale polițiștilor rutieri vor fi prezente pe drumurile naționale, județene, pe principalele artere din zonele turistice și pe traseele de acces către aceste zone. În scopul reducerii riscului rutier, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi la capacitate și cu eficiență maximă, aparatura de supraveghere a traficului și măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.
Polițiștii rutieri giurgiuveni vor fi prezenți în trafic, la orele de vârf, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor și ambuteiajelor rutiere, fluidizarea și controlul circulației.
Poliția Giurgiuveană  recomandă cetățenilor să ia anumite măsuri „pentru un plus de siguranță” în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie.
Polițiștii îndeamnă cetățenii să nu comunice tuturor date despre plecările pentru o perioada mai lunga și să nu publice detalii pe platformele sociale, întrucât pot deveni ținta hoților din locuințe.
Pentru cei care aleg să călătorească cu mașina, recomandăm verificarea condițiilor meteo înainte de plecare și alegerea unei rute de rezervă, ținând cont că valorile de trafic pot crește.
Daca plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo și alegeți corect ruta.
Asigurați-vă că autoturismul funcționează în regulă, că aveți valabile asigurarea obligatorie și inspecția tehnica periodica (I.T.P.).
Pentru cetățenii care aleg sa plece la drum cu trenul, este recomandată prudența în gara, întrucât hoții de buzunare acționează în locuri aglomerate.
Nu vă lăsați bagajele nesupravegheate și nu aveți încredere în persoanele abia cunoscute. Dormind în tren sau în sălile de așteptare, puteți rămâne fără portofele, genți sau bagaje.
Cetățenii care circulă cu avionul sunt îndemnați sa nu își păstreze obiectele valoroase în bagajele pentru cală și să se asigure că toate actele necesare sunt valabile.
De asemenea, asigurați-vă locuința cu două-trei tipuri de încuietori diferite și utilizați-le pe toate – timpul suplimentar necesar unui infractor pentru a deschide mai multe sisteme de închidere, de multe ori, îl descurajează, întrucât hoții au la dispoziție doar câteva secunde pentru a acționa
Montați-vă, pe cât posibil, uși și încuietori metalice, care sunt mai greu de distrus. Cu cât o yală este mai greu de spart, cu atât zgomotul produs este mai mare și șansele de reușită a hoților, mai mici.

IPJ Giurgiu

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!