Actualitate

Consiliul Judeţean Giurgiu a câştigat procesul cu ruşii de la Mechel

1,5 milioane de euro, aceasta este suma recuperată de Consiliul Judeţean Giurgiu în urma procesului avut cu investitorii ruşi de la Mechel, cei care iniţial au vrut să cumpere pachetul de acţiuni al Uzinei Termoelectrica. După aproape doi ani, autorităţile giurgiuvene au reuşit să încaseze banii ce reprezintă contravaloarea scrisorii de garanţie bancară.Procesul de privatizare al SC Uzina Termoelectrica a început în februarie 2008, în luna mai a aceluiaşi an apărând anunţul de privatizare. S-a înscris în cursa pentru cumpărarea pachetului de acţiuni societatea Mechel din Rusia. În iunie, acum trei ani, a fost emisă scrisoarea de garanţie de către o unitate bancară din Geneva. Pe 10 octombrie 2008, Mechel International Holding a refuzat semnarea contractului de privatizare a SCUT şi a revocat oferta. În această situaţie, Consiliul Judeţean a solicitat băncii din Geneva un milion şi jumătate de euro, sumă reprezentând contravaloarea scrisorii de garanţie.

„Refuzul celor de la Mechel (privind privatizarea, n.r.) a venit fix cu o jumătate de oră de la data la care noi stabiliserăm semnarea contractului. A fost o surpriză pentru noi, nu ne-am aşteptat la aşa ceva. Motivul invocat de dumnealor a fost pueril, respectiv situaţia juridică a terenului de la SCUT. Situaţia terenului era clară, însă, şi s-a văzut acest lucru în procesul de privatizare ulterior. Astfel, pentru că ei s-au retras, noi trebuia să ne recuperăm banii de pe acea scrisoare de garanţie”, ne-a declarat directorul Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu, Lavinia Crişu.

Procesul a durat aproape doi ani

Potrivit acesteia, autorităţile judeţene s-au adresat băncii din Geneva pentru recuperarea banilor. Unitatea bancară a luat legătura cu Mechel, care a refuzat însă să dea suma respectivă. Acţiunea în instanţă între CJ Giurgiu şi ruşii de la Mechel a început pe 23 martie 2009, procesul de fond judecându-se la Tribunalul din municipiul nostru. În data de 5 mai 2010, magistraţii giurgiuveni dădeau câştig de cauză celor de la Mechel. „Bineînţeles că noi am făcut apel în urma hotărârii Tribunalului, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti. În noiembrie 2010, judecătorii Curţii admit apelul nostru şi îi obligă pe cei de la Mechel să ne dea contravaloarea scrisorii de garanţie”, a mai spus Lavinia Crişu. Ea a precizat că Mechel nu a cedat, ruşii au declarat recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 17 mai anul curent, a fost respinsă acţiunea investitorilor ruşi, decizia fiind definitivă şi irevocabilă. Cei de la Mechel au fost obligaţi să restituie contravaloarea scrisorii de garanţie.

„Pe 19 iulie 2011, 1,5 milioane de euro au intrat în contul Consiliului Judeţean Giurgiu ca venituri proprii. Cel mai mare ajutor la câştigarea acestui proces l-am primit de la cei doi avocaţi, Mihaela Soare şi Liviu Togan. Accentuez că noi am lucrat cu două persoane, cu doi profesionişti, şi nu a fost vorba de a apela la o firmă anume”, a specificat Crişu.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!