Prevenirea marginalizării sociale a mamelor şi copiilor aflaţi în dificultate şi iniţierea combaterii active a fenomenului de violenţă domestică. Acestea sunt câteva dintre obiectivele unui proiect al Consiliului Judeţean, lansat oficial joi, 10 noiembrie. Prin intermediul proiectului, practic, Complexul de Servicii Sociale Giurgiu va fi reabilitat, extins şi dotat. Astfel, în cadrul proiectului administraţiei judeţene, va fi realizată, pe lângă reabilitarea, extinderea şi dotarea Complexului, şi creşterea numărului locurilor de rezidenţă, de la 10 la 20 pentru Centrul de Primire în Regim de Urgenţă şi evaluare, de la 8 la 10 locuri la Centrul pentru mame şi copii victime ale violenţei la domiciliu, şi de la 4 la 10 locuri pentru Centrul maternal.
„Proiectul este unul dintre cele mai importante din zona socială pentru că acest Complex nu are numai calitatea de a avea ca beneficiari copiii orfani sau bătrânii cu dizabilităţi, are în primul rând calitatea de a se adresa unor concetăţeni, unor oameni din apropierea noastră, care au probleme, pe de-o parte sociale, pe de altă parte cu violenţa în familie. Este greu ca în această perioadă să fie realizate astfel de investiţii, dar acest tip de proiecte sunt absolut necesare”, a spus administratorul public al judeţului, Ionel Muscalu, prezent la lansarea proiectului CJ.
Printre principalele lucrări ce vor fi efectuate la clădirea existentă a Complexului de Servicii Sociale se numără refacerea acoperişului, dar va fi realizată şi compartimentarea etajului pentru a fi obţinute camere de circa 24 de metri pătraţi, mobilate cu câte patru paturi, destinate Centrului de Primire în Regim de Urgenţă. De asemenea, toată anvelopa clădirii va fi termoizolată. În ceea ce priveşte noua clădire, aceasta va avea 10 camere de cazare destinate centrului maternal şi celui de ocrotire pentru mamă şi copil victime ale violenţei la domiciliu. Managerul de proiect, Adina Truşmei, a declarat joia trecută, că toate acţiunile cuprinse în proiect sunt în grafic, în prezent lucrându-se la documentaţia privind achiziţiile.
Clădirea în care este situat Complexul de Servicii Sociale din municipiul Giurgiu a fost înfiinţată în 1969 cu destinaţia creşă pentru copii, funcţionând ca atare până în 1990. De atunci, imobilul şi-a schimbat destinaţia de mai multe ori, în 2003 devenind Complex de servicii sociale.
„Sunt foarte fericită pentru că la finalul proiectului, respectiv undeva la jumătatea anului 2013, vom avea trei servicii sociale de calitate, la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, a declarat şeful Complexului, psiholog Monica Lăceanu.
„Este salutar acest proiect pentru că a ajuns în această formă şi la acestă dată, privind atât creşterea numărului de locuri cât şi îmbunătăţirea serviciilor sociale din cadrul Complexului”, a spus săptămâna trecută şi directorul DGASPC Giurgiu, Teodora Avram.
Proiectul Consiliului Judeţean Giurgiu se derulează prin Programul Operaţional Regional, având o valoare de peste 3,6 milioane de lei şi o durată de implementare de 24 de luni.