Actualitate

Constantin Brâncuşi, sculptorul sufletului românesc

Poate multi dintre voi ati avut prilejul sa admirati operele de arta de la Targu-Jiu, ale lui Constantin Brancusi. Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Poarta sarutului sunt printre cele mai cunoscute opere de arta din Romania, fiind realizate de Brancusi in 1937 la invitatia Ligii nationale a femeilor din Targu-Jiu. Acestea isi doreau sa dedice un monument eroilor patriei cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial.

Constantin Brâncuşi, considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea, s-a născut la 19 februarie/2 martie 1876, în satul Hobiţa (comuna Peştişani). De la meşterii acestui sat, aşezat în partea de nord-vest a judeţului Gorj, pe drumul ce leagă oraşul Târgu Jiu de localitatea Tismana, şi îndeosebi de la tatăl şi bunicul său, a învăţat marele sculptor priceperea de a ciopli lemnul care, în mâinile sale, prindea viaţă.

Începând cu anul 2016, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876.

Din cele peste 200 de lucrări ale sale foarte puţine se mai află în ţară (la Târgu-Jiu, Craiova, Buzău şi Bucureşti), majoritatea acestora putând fi admirate în cele mai mari muzee şi colecţii din lume.

Având ca sursă principală de inspiraţie arta populară românească, opera lui Brâncuşi se remarcă printr-o mare complexitate tematică, lucrările sale numărându-se, în prezent, printre marile creaţii artistice ale lumii.

In prezent, pentru Romania, Constantin Brancusi este unul dintre cei mai mari ambasadori ai culturii si valorilor romanesti. El este sarbatorit si apreciat, mai ales in Targu-Jiu, unde opera lui este vizitata anual de sute de mii de turisti si este considerata un simbol national pe buna dreptate.  

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!