Printre carnavaluri, plantări de puieţi, desene pe asfalt, cântece şi poezii, săptămâna „Şcoala Altfel” înseamnă, ce noroc, şi pentru Giurgiu, spectacole de teatru memorabile.
Teatrul „Tudor Vianu” din municipiul nostru îşi deschide porţile, în perioada 7-11 aprilie, pentru copii, dar şi pentru adolescenţi şi nu sunt uitaţi nici părinţii acestora.
„În primul rând, ne deschidem porţile cu un suflet generos şi cu bucuria că, în sfârşit, vom vedea mai mulţi spectatori la teatru. Cu bucuria că această antică formă de educaţie prinde şi la Giurgiu. Eu am spus tot timpul că avem un climat foarte bun pentru aşa ceva, numai că, sigur, atunci când, practic, există o atmosferă cum generează săptămâna Şcoala Altfel, parcă vin mai mulţi copii. Parcă şi dascălii sunt mai atenţi şi aste este foarte bine. Pentru că publicul din Şcoala Altfel este publicul de mâine şi trebuie să-l pregătim ca atare”, ne-a declarat directorul Teatrului „Tudor Vianu”, Mircea M. Ionescu.
Aşadar, el ne-a spus că săptămâna „Şcoala Altfel”, în acest domeniu al artei teatrale, va debuta chiar luni, de la ora 11, cu premiera piesei „Păcală şi Tândală”.
„Este o piesă la care lucrez, de luni de zile, cu Radu Ghilaş. Eram în timpul Festivalului Naţional de Teatru, la Bucureşti, anul trecut, şi îmi spunea că ar putea să-şi facă timp să vină aici. El este actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, este şi regizor, şi i-am văzut o piesă montată, foarte bună, pentru adolescenţi, „În container”. Mi-a propus mai multe variante şi m-am oprit la aceasta. Este un fel de prelucrare a mai multor basme populare româneşti, cu cele 2 personaje clasice, nemuritoare, zic eu, care ne reprezintă cu tot ce avem mai frumos, dar şi mai urât în noi, Păcală şi Tândală”, ne-a spus Mircea M. Ionescu.
2 personaje din 4, dar cu păpuşi
Directorul teatrului giurgiuvean ne-a mărturisit şi că, din cauza banilor foarte puţini, deşi spectacolul trebuia să aibă patru personaje, au rămas doar două, celelalte fiind înlocuite de păpuşi. „Acest lucru dezvoltă, de altfel, şi imaginaţia şi forţa actoricească. Păcală şi Tândală este un spectacol cu multă muzică, multă mişcare, cu umor, se râde mult. Este un spectacol ce prinde, zic eu, la copii şi tineri, între 7 şi 14 ani, dar, de ce nu, şi pentru noi, cei trecuţi de prima tinereţe, căci, fără de copilărie nu existăm”, a mai spus Mircea M. Ionescu.
Alături de piesa „Păcală şi Tândală” şi de „Amintiri din Copilărie”, vor fi, săptămâna viitoare, repuse în scenă şi două piese pentru „oameni mari”.
O poveste cutremurătoare
Este vorba, în primul rând, despre „De când te aştept”, un proiect româno-bulgar, Giurgiu-Ruse, piesa lui Orlin Dyakov, regizorul şi directorul Teatrului Dramatic „Sava Ognianov” din Ruse.
„Este o piesă în care ne întâlnim cu problema drogurilor la ţară. O tânără ajunge într-un loc, în vârful munţilor, de unde nu se putea pleca timp de o jumătate de an spre cea mai apropiată localitate. Şi acolo ajunge să-şi cumpere droguri. Este o piesă cutremurătoare cu un mesaj foarte bine definit”, spune directorul Teatrului „Tudor Vianu”.
Semnal de alarmă printr-o piesă cu greutate
Cealaltă piesă, programată pentru marţi, 8 aprilie, „Nu mor pescăruşii când vor porcii mistreţi”, este o punere în temă cu marginalizarea actorului, a intelectualului de astăzi, a culturii „pe care tocmai tineretul de astăzi este chemat să o rezolve, să nu o lase în degradarea în care se zbate cultura română de azi”, mai zice Mircea M. Ionescu.
Directorul Teatrului din Giurgiu ne-a precizat că programul pregătit pentru săptămâna „Şcoala Altfel” a fost făcut cu gândul la un echilibru şi la un mesaj pentru un viitor pe care îl dorim fructuos în această relaţie de simbioză între public şi teatru.
Cătălina Sfetcu
știre următoare