Veşti bune pentru părinţii copiilor cu dizabilităţi şi care locuiesc în satele din Giurgiu. Ei vor primi ajutor din partea specialiştilor care alcătuiesc o echipă mobilă, o măsură în premieră pentru judeţul nostru.Miercuri, 30 martie, la Giurgiu, a avut loc lansarea unui proiect cu fonduri externe, câştigat de Ministerul Muncii, al cărui beneficiar este şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu. Proiectul este denumit „Creşterea capacităţii autorităţilor publice locale din România în vederea sprijinirii copiilor cu dizabilităţi în cadrul propriilor familii”. Astfel, va fi înfiinţată o echipă mobilă ce se va deplasa cu ajutorul unui autoturism dotat cu aparatură specială la familiile în cadrul cărora sunt copii cu dizabilităţi.
La nivelul întregii ţări, o astfel de echipă va funcţiona în 18 judeţe şi în două sectoare ale Capitalei. Echipele mobile vor oferi sprijin copiilor cu dizabilităţi, părinţii acestora şi specialiştilor din comunitate.
„Cu toţii ştim, cei din mediul rural, din cauza lipsurilor materiale, a distanţei, ajung foarte greu la centrele de recuperare care sunt în general în mediul urban. Atunci, această echipă nu va face altceva decât să meargă la domiciliile familiilor sărace, unde nu numai că vor face reabilitare şi recuperare a copiilor, dar îi vor învăţa pe părinţi aceste tehnici pentru a şti şi dumnealor ce trebuie să facă în lipsa specialiştilor”, a declarat miercurea trecută, la Giurgiu, Elisabeta Trifan, manager de proiect, reprezentant al Ministerului Muncii.
Fiecare echipă mobilă se va deplasa în teren cu un microbuz dotat cu aparatură de recuperare, fiind de fapt un centru de recuperare ambulant. Din echipă vor face parte un asistent social, un kinetoterapeut, un psiholog, un logoped şi un cadru medical.
În evidenţa DGASPC Giurgiu se regăsesc 759 copii cu dizabilităţi, dintre care 652 sunt îngrijiţi în familiile lor. „Echipa mobilă se va deplasa la copiii cu dizabilităţi nedeplasabili, copii care au afecţiuni motorii, neuromotorii sau psihomotorii. Serviciile de recuperare vor fi realizate la domiciliul acestora şi vor consta în terapie de recuperare şi reabilitare – kinetoterapie, consiliere psihologică. De asemenea, părintii vor fi informaţi cu privire la tehnicile pe care trebuie să le utilizeze în procesul de recuperare al copiilor”, a spus şi directorul DGASPC Giurgiu, Teodora Avram, la evenimentul de săptămâna trecută.
Prezent la conferinţa de lansare a activităţii echipei mobile, administratorul public al judeţului Giurgiu, Ionel Muscalu, a declarat: „Este un proiect bun, care se înscrie în linia proiectelor pe care le promovează şi susţine Consiliul Judeţean Giurgiu, având în vedere faptul că, în actualele condiţii economice, activitatea echipei mobile va fi susţinută în continuare de către Consiliul Judeţean. Se urmăreşte prevenirea instituţionalizării, iar sprijinirea părinţilor care au copii cu dizabilităţi reprezintă un pas important în menţinerea copiilor în familiile lor”.
Proiectul câştigat de Ministerul Muncii şi implementat şi la Giurgiu se va încheia la sfârşitul lunii aprilie. Totuşi, fondurile externe obţinute vor ajunge pentru asigurarea costurilor privind transportul echipei mobile timp de şase luni de acum înainte. Ulterior, sumele pentru această activitate vor fi suportate de Consiliul Judeţean.
știre anterioară