Româncele nasc prin cezariană într-un procent îngrijorător. Practic, jumătate din naşteri nu se mai produc natural, în ultimii cinci ani, frecvenţa naşterilor prin cezariană dublându-se. Cu trei decenii în urmă, dacă nu chiar mai devreme, orice medic ar fi explicat că acel copil născut prin cezariană nu poate lua 10 în scorul Apgar din motive întemeiate.
Scorul Apgar cunatifică mai mulţi parametri esenţiali precum respiraţia, bătăile inimii, reflexele, culoarea pielii. Un copil născut în urma unei operaţii nu poate respira normal şi corect imediat după naştere.
În condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o frecvenţă a cezarienelor de 10% din totalul naşterilor contorizate în România, este de menţionat că în 2012, procentul naşterilor prin cezariană a fost de 41,2%. La acestea se adaugă naşterile din clinicile private, unde operaţiile prin cezariană (necontorizate oficial) au avut o rată de 60%.
Problema este că la noi, sub paravanul unor riscuri medicale pentru mamă sau bebeluş precum miopie, boli transmisibile, boli hepatice, cezarienele au devenit regulă.
știre anterioară
știre următoare