Social

Creşte numărul persoanelor cu handicap care solicită roviniete gratuite

dgaspc1

Potrivit datelor oficiale ale DGASPC, în ultimul an a crescut numărul persoanelor cu handicap sau însoţitorilor acestora care solicită acordarea gratuităţii la  rovinietele auto.           

Astfel, dacă în anul 2011 şi în  anul 2012, doar 6 persoane au solicitat, anual, acordarea scutirii  de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, la sfârşitul anului 2013 numărul solicitărilor a ajuns la 38. În primele 7 luni ale  anului 2014, s-a constatat   o creştere semnificativă a  numărului de solicitări: 29 de persoane au depus cereri la DGASPC Giurgiu  în vederea acordării  gratuităţii la rovinietele auto.

În conformitate cu Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele  deţinătoare de autoturisme adaptate handicapului pe care îl au,  precum şi  persoanele   care  au  în îngrijire persoane cu handicap,  beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale. Este vorba fie de persoanele care au în îngrijire adulţi cu handicap, fie de părinţii/reprezentanţii legali ai minorilor cu dizabilităţi.

Cererea privind acordarea acestei gratuităţi  se depune la sediul primăriei din localitatea de domiciliu sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  Giurgiu (municipiul Giurgiu, şos. Alexandriei nr. 7—9).

Cererea trebuie  însoţită de următoarele documente: cartea de identitate a solictantului, certificatul de încadrare într-un grad de handicap, cartea de identitate a autoturismului/certificat de înmatriculare, care atestă faptul că autoturismul este adaptat dizabilităţii (în cazul în care proprietar al autoturismului este persoana cu handicap). De asemenea, cei care au în îngrijire persoane cu handicap trebuie să facă dovada în acest sens (ancheta socială efectuată de Primăria din localitatea de domiciliu).

Acordarea rovinietelor gratuite se face de către Compania Naţională Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR), în ultima zi lucrătoare a lunii în care a fost transmis, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, centralizatorul cererilor depuse.

Nu se acordă  gratuitate  la rovinietele auto în situaţia în care   persoanele încadrate în grad de handicap (care au autoturism în proprietate) nu  au autoturismul adaptat dizabilităţii sau în situaţia nu pot face dovada că deţin în proprietate autoturismul, acesta fiind  înmatriculat în Bulgaria – precizează reprezentanţii DGASPC Giurgiu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!