Potrivit datelor oficiale ale DGASPC, în ultimul an a crescut numărul persoanelor cu handicap sau însoţitorilor acestora care solicită acordarea gratuităţii la rovinietele auto.
Astfel, dacă în anul 2011 şi în anul 2012, doar 6 persoane au solicitat, anual, acordarea scutirii de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, la sfârşitul anului 2013 numărul solicitărilor a ajuns la 38. În primele 7 luni ale anului 2014, s-a constatat o creştere semnificativă a numărului de solicitări: 29 de persoane au depus cereri la DGASPC Giurgiu în vederea acordării gratuităţii la rovinietele auto.
În conformitate cu Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele deţinătoare de autoturisme adaptate handicapului pe care îl au, precum şi persoanele care au în îngrijire persoane cu handicap, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale. Este vorba fie de persoanele care au în îngrijire adulţi cu handicap, fie de părinţii/reprezentanţii legali ai minorilor cu dizabilităţi.
Cererea privind acordarea acestei gratuităţi se depune la sediul primăriei din localitatea de domiciliu sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu (municipiul Giurgiu, şos. Alexandriei nr. 7—9).
Cererea trebuie însoţită de următoarele documente: cartea de identitate a solictantului, certificatul de încadrare într-un grad de handicap, cartea de identitate a autoturismului/certificat de înmatriculare, care atestă faptul că autoturismul este adaptat dizabilităţii (în cazul în care proprietar al autoturismului este persoana cu handicap). De asemenea, cei care au în îngrijire persoane cu handicap trebuie să facă dovada în acest sens (ancheta socială efectuată de Primăria din localitatea de domiciliu).
Acordarea rovinietelor gratuite se face de către Compania Naţională Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR), în ultima zi lucrătoare a lunii în care a fost transmis, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, centralizatorul cererilor depuse.
Nu se acordă gratuitate la rovinietele auto în situaţia în care persoanele încadrate în grad de handicap (care au autoturism în proprietate) nu au autoturismul adaptat dizabilităţii sau în situaţia nu pot face dovada că deţin în proprietate autoturismul, acesta fiind înmatriculat în Bulgaria – precizează reprezentanţii DGASPC Giurgiu.