Ministerul Agriculturii a alocat pentru despăgubirea fermierilor afectați de seceta din acest an 850 de milioane de lei, pentru plata a aproximativ 80% din sumele necesare pentru a despăgubi fermierii. Restul va fi achitat după rectificarea bugetară prevăzută pentru octombrie.
Astfel, după 10 zile de la publicare, fermierii vor putea depune la APIA cererile de plată “unde vor trece suma maximă de 925 de lei pe hectar ( cum este în cazul grâului de exemplu n.red)”, procesele verbale de constatare a suprafețelor calamaitate și datele bancare.
In judetul Giurgiu sunt afectate 12.896 ha infiintate in toamna si pentru care exista procese verbale emise de comisia constituita prin Ordin de prefect. Astfel, au fost afectate de seceta pedologica 8542 ha cu grau si secara, 29 ha cu triticale, 1115 ha cu orz, 189 ha cu orzoaica si 3021 ha cu rapita.
Potrivit OUG, cuantumul despăgubirilor pe hectar sunt următoarele: – pentru grâu – 925 lei; – secară – 925 de lei; – triticale – 805 lei; – orz – 912 lei; – orzoaică – 951 lei; – ovăz – 772 lei; – rapiţă – 1.002 lei.
Până pe 31 august la Direcția pentru Agricultură Giurgiu se primesc rapoartele cu suprafețele calamitate și nivelul pierderilor, întocmite de autoritățile locale. Declarațiile fermierilor vor fi verificate în teren de echipe mixte din care mai fac parte reprezentanți ai primăriei, APIA și Direcției Agricole a Judetului Giurgiu.
Suprafața calamitată crește întrucât sunt afectate și culturile însămânțate în primăvara lui 2020, cu precădere cele cu porumb și floarea-soarelui.