Ne-am cam obişnuit să catalogăm un eveniment în funcţie de numere, de cifre seci. Dacă sunt mii de oameni în stradă, sună bine, dacă sunt sute – aşa şi aşa, iar dacă sunt zeci – aproape că nici nu mai contează. Când vine vorba, însă, despre profesori şi învăţători, unul singur dacă şi-ar striga nemulţumirile, ar trebui ca semnalul de alarmă să fie puternic şi redat aşa cum se cuvine.
Din nou protest în Capitală al dascălilor români, aşadar! De la Giurgiu, au plecat la miting, miercuri dimineaţa, peste 150 de cadre didactice, profesori şi învăţători de la unităţi renumite, din municipiu, precum Colegiul Naţional „Ion Maiorescu”, dar şi din comunele giurgiuvene, de la şcoli şi grădiniţe.
Ei s-au îmbarcat în două autocare şi au pornit spre Bucureşti la ora 08.00.
Alături de colegii lor din întreaga ţara, dascălii giurgiuveni vor, în primul rând, alocarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie, depolitizarea învăţământului, creşterea salariilor profesorilor debutanţi cu 50% şi decontarea cheltuielilor pentru navetă.
Miercuri, seara, de la ora 19.00, la Valahia TV (www.valahiatv.ro), veţi putea urmări un material în exclusivitate, realizat în momentul plecării profesorilor giurgiuveni către mitingul din Capitală, manifestaţie la care sunt aşteptaţi să participe 10.000 de oameni.
(sursa foto: sursazilei.ro)
știre anterioară
știre următoare
1 comentariu
Cred ca va referiti la cazul gnareel al profesorilor universitari care au depasit o anumita varsta, iar raspunsul meu e valabil si pentru cazul domnului Beligan si pentru cazul gnareel.Exista posibilitati tehnice pentru ca anumite personalitati remarcabile penru un anumit domeniu sa poata tine prelegeri sau cursuri in calitate de profesor asociat sau alte variante asemanatoare de colaborare cu o institutie de invatamant superior. Incadrarea ca profesor universitar inseamna mai mult, ca timp, efort si tip de activitate decat sustinerea unor cursuri, si tind sa cred ca e mai bine sa fie asa decat alternativa ca o persoana care a depasit o anumita varsta sa fie incadrati „cu norma intreaga” ca profesor universitar. Nu cred ca Radu Beligan ar putea sustine in fiecare saptamana un curs, sa evalueze studentii si eventual sa evalueze, din postura de sef de catedra, si celelalte cadre didactice, si toate acestea sa le faca cu succes. Ar putea sustine cu siguranta o serie de prelegeri pentru studentii de la UNATC. Si, ar mai fi ceva. Cu toata admiratia si respectul pentru monstrii sacrii ai teatrului si filmului romanesc, ei au avut si sanse de afirmare in sistemul centralizat, au fost promovati „la tot poporu” prin reteaua de cinematografe si prin televiziune, fara sa fie concurati de oferta straina si avand sansa de a fi singurele vedete adevarate ale fostului regim. Pentru tanara generatie sansele de afirmare au fost limitate, si cred ca este nevoie sa acordam si celor care au crescut in umbra acestor personalitati sanse de a deveni lideri autentici ai societatii, daca au calitatile necesare, chiar daca nu se bucura de notorietatea celor din generatia anterioara.