Actualitate Politic

DE CE NU AU FOST LIBERALII LA ŞEDINŢA CJ GIURGIU!

Dumitru-BeianuÎntrucât a ţinut capul de afiş al site-urilor locale fiind acuzat  „de câte în lună şi în stele”, copreşedintele PNL Giurgiu, Dumitru Beianu, a ieşit vineri, 7 august, în conferinţă de presă pentru a lămuri situaţia. A explicat, cu lux de amănunte, de ce au decis consilierii locali să nu participe la şedinţa CJG de miercuri şi, mai ales, de ce este bine să nu se schimbe conducerea celor două Asociaţii de Dezvoltare Comunitară, fiindcă dintr-una, cea de-a treia, demisionase luni, 3 august.„Îmi pare rău că o parte dintre Dumneavoastră – spunea Dumitru Beianu – nu aţi urmat îndemnul domnului Vasile Mustăţea de a mă întreba şi pe mine de ce nu s-au prezentat consilierii PNL la şedinţa Consiliu judeţean.

Am venit astăzi hotărât să vă lămuresc cum au stat lucrurile. Aşa cum am reuşit şi cu consilierii judeţeni PNL care, vă rog să mă credeţi, au înţeles după 10 minute de discuţii care sunt implicaţiile, care sunt problemele generate de acele proiecte privind schimbarea  conducerii ADI-urilor şi au convenit să găsim împreună alte soluţii.

Eu ştiu în principiu, dată fiind experineţa mea în administraţie, care sunt numeroasele resorturi care animă interesul pentru aceste structuri, în această perioadă, dar am încredere în toţi colegii mei. Sunt obligat să acord un culoar de exprimare tuturor reprezentanţilor partidelor politice şi, ca atare, ne rezumăm la ceea ce este absolut real sau poate fi argumentat!

Şi, revin. Am spus că, odată cu numirea mea ca preşedinte al Organizaţiei judeţene am nevoie de foarte mult timp pentru a cunoaşte situaţia din teritoriu şi pentru a comunica cu toţi colegii mei cu experienţă şi cu putere de a exprima opinii demne de luat în considerare. Ca atare, am spus că renunţ la aceste asociaţii la care am avut o activitate mult mai constructivă decât am prezentat eu”, a declarat Dumitru Beianu, subliniind totodată că nu este momentul acum.

Oficialul PNL Giugriu s-a referit apoi pe rând la toate cele trei ADI-uri. A început cu cel din care tocmai a demisionat. „La Asociaţia privind iluminat public eficient am reuşit, la şedinţa de săptămâna trecută să aprob, cu votul primarilor comunelor reprezenetate aici, adiţionarea contractului cu furnizorul de energie electrică şi o reducere a preţului cu 9%.

Consider că e o reuşită a întregii asociaţii, care are doar trei membri – preşedinte, director şi un angajat. Luni mi-am depus demisia la domnul Mustăţea din calitatea de reprezentant al Consiliului judeţean şi, implicit, de preşedinteal acestei ADI. Aşa voi proceda şi cu celelalte două ADI, dar aici lucrurile stau altfel!”

Şi a explicat, apoi,  ce înseamnă ALTEFL şi ce ar însemna dacă ar demisiona din  Asociaţia privind managementul Deşeurilor solide şi din cea privind Sănătate asigurată prin apă curată.

Problema deşeurilor este cea mai gravă, nu doar la nivelul judeţului Giurgriu. Asta am dezvoltat şi în discuţia cu colegii mei, consilierii judeţeni, cărora le-am prezentat că  suntem pe ultima sută de metri privind lansarea  licitaţiei privind colectarea deşeurilor la nivelul judeţului. Este vorba de un contract de 191 de milioane de lei, care presupune colectarea deşeurilor în judeţul Giurgiu, pentru  o perioadă de 8 ani, de acum înainte. Este o licitaţie la care muncim noi,cei trei oameni ai Asociaţiei şi alte zece persoane din Unitatea de Implementare a Proiectului. 

Le-am explicat colegilor mei, consilierii PNL, că nu trebuie schimbat nimic în această săptămână pentru că ultimele şi cele mai dificile şedinţe de consiliu local urmau să aibă loc miercuri seara, la Bolintin Deal, şi joi dimineaţa la Vărăşti. Am reuşit să îi conving despre importanţa acestui proiect şi iată că suntem la ultimul pas, cel  mai important. Consiliul judeţean trebuie să predea Asociaţiei documentaţia de licitaţie, apoi se convoacă comunele şi se aprobă respectiva documentaţie, cu unanimitate. Dacă lipseşte un reprezentant al vreunei comune procedura trebuie repetată. Abia apoi se trimite la ANRMAP şi în cele din urmă se încarcă pe SEAP.

Înlocuirea mea ar fi dus la o întârziere foarte mare, dacă nu la un blocaj. Este vorba despre un proiect important. Orice întârziere poate aduce corecţii care să afecteze grav bugetul Consiliului judeţean, iar în situaţia în care nu reuşim să finalizăm acest proiect, până la sfârşitul anului, am putea da înapoi Comunităţii Europene întreaga sumă”.

Şi la nivelul Asociaţiei privind Sănătate asigurată prin apă curată există un proiect transfrontalier, ce urmează a fi depus acum în septembrie. „Au fost, deja, două întâlniri cu reprezentanţii Prefecturii Ruse şi am comvenit să depunem două proiecte, ale căror documentaţii sunt avansate. Unul este pentru judeţul Giurgiu şi vizează monitorizarea calităţii apei de băut din prima pânză freatică. Avem, deja , acceptul Ministerului Sănătăţii, care s-a angajat să suporte cofinanţarea. Sunt cuprinse în proiect nouă localităţi. Repet, sesiunea de depunere a proiectelor se încheie în septembrie”.

Prin urmare, acestea sunt motivele reale pentru care aleşii liberali nu s-au prezentat la şedinţa de miercuri. Aceştia au înţeles că dincolo de orgolii sau orice alt interes trebuie să primeze interesul judeţului, mai exact interesul celor care i-au votat şi pe care îi reprezintă în Consiliul judeţean. Au înţeles de ce este important ca Dumitru Beianu să fie în continuare reprezentantul judeţului în cele două Asociaţii de Dezvoltare, până la finalizarea procedurilor astfel încât să nu existe probleme.

În consecinţă, Dumitru Beianu a spus că va pleca din cele două ADI-uri, însă numai după ce va duce la bun sfârşit proiectele începute şi aflate în stadii avansate,  fiindcă chiar îi pasă de municipiul şi judeţul Giurgiu.

Liberali din Consiliul judeţean au înţeles cum stau lucrurile, posibil si ceilalţi membri ai celorlalte partide să înţeleagă acum, după aceste lămuriri, si să acţioneze în „interesul cetăţeanului” aşa cum invocă de fiecare dată.

M. M.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!