Actualitate

De la 1 august, primarii pot cere cadastrarea gratuită! La Giurgiu, Bolintin Deal are cadastru general!

cadastru bunLa Giurgiu, s-a vorbit pentru prima dată despre realizarea cadastrului general în anul 2011, tema fiind prezentată de preşedintele de atunci al administraţiei judeţene, Dumitru Beianu. Proiectul a fost ulterior abandonat. Doi ani mai târziu, comuna Bolintin Deal, condusă de Emilian Bănică, primar actual al localităţii,  a realizat cadastrul general. Spunea primarul Bănică atunci că „prin această procedură fiecare bucăţică de teren şi fiecare clădire va avea un proprietar înregistrat şi va fi măsurată până la ultimul centimetru. Odată stabilit regimul juridic al proprietăţilor se va face o impozitare corectă a terenurilor, se vor reduce costurile tranzacţiilor imobiliare şi se va cunoaşte limita dintre domeniul public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale şi al statului (N.A. Toate acestea s-au demonstrat). De peste 2 ani era aşteptată aprobarea acestui proiect, iar cei care vor beneficia în mod special de această măsură sunt cetăţenii pentru care toate costurile măsurătorilor şi intabulării tuturor suprafeţelor agricole şi forestiere ar urma să fie suportate din bugetul primăriei şi nu din banii proprii ai oamenilor”.
Iată că după ani, se vorbeşte din nou despre cadastrul general ca fiind soluţia la multe dintre prpbleme. Aşadar, începând din 1 august, edilii din toată țara pot solicita finanțare pentru realizarea gratuită a lucrărilor de înregistrare sistematică în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023. Procedura de alocare a sumelor a fost publicată în Monitorul Oficial.
Conducerea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a stabilit, recent, sumele care pot fi plătite primăriilor din veniturile proprii pentru realizarea gratuită a cadastrului general.
Astfel, fiecare unitate administrativ-teritorială (comună, oraș, municipiu) va putea primi, dacă solicită, în 2016, până la 135.000 de lei. Modalitatea prin care primarii pot ajunge în posesia acestor sume a fost stabilită în două ghiduri- „Ghidul primarului pentru desfășurarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale” și „Ghidul privind alocarea sumelor pentru contractele de finanțare încheiate între OCPI și UAT privind serviciile de înregistrare sistematică”, care sunt publicate pe pagina de internet a ANCPI.  Mai multe informații sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, www.ancpi.ro, la secțiunea PNCCF, subsecțiunea Documente suport.
Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023 prevede înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor – terenuri, clădiri şi apartamente – în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Practic, toate persoanele fizice şi juridice (inclusiv instituţii) vor beneficia, gratuit, de realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor, precum şi de deschiderea cărţilor funciare.
Cât de interesaţi vor fi primarii de accesarea fondurilor pentru cadastrul general rămâne de văzut!
Mariana Mitroi

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!