Actualitate Social

„De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie”

santateZiua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.
Tema pentru Ziua Mondială a Sănătății 2015 este Siguranța Alimentaţiei, o temă de maximă importanță pentru toți oamenii de pe planetă și pentru multe părţi interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum și agențiile interguvernamentale.

Scopul campaniei este de a stimula guvernul să îmbunătățească siguranța alimentaţiei (prin campanii de sensibilizare a publicului și evidențierea acțiunilor în curs de desfășurare în acest domeniu), precum şi încurajarea consumatorilor pentru a se asigura că alimentele din farfuria lor sunt sigure (să pună întrebări, să verifice etichetele, să urmeze sfaturile de igienă).
Siguranţa alimentaţiei este un domeniu de acțiune al sănătății publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecție alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente.
La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporţie însemnată sunt copii. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută şi până la cancer. Bolile transmise prin alimente pot influenţa dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naţionale, a turismului şi comerţului.

Modificările în producţia, distribuţia şi consumul alimentelor, modificările de mediu, apariţia de noi germeni patogeni, rezistenţa microbiană dar şi intensificarea turismului şi comerţului, cu posibilitatea de diseminare fără a ţine cont de graniţe, impun întărirea sistemelor de siguranţa alimentaţiei, atât la nivel naţional cât şi internaţional.
Toţi cei implicaţi în lanţul alimentar, de la fermieri, producători şi până la vânzători sau consumatori, au responsabilităţi majore în domeniul siguranţei alimentaţiei. Ziua Mondială a Sănătăţii din 2015 este considerată o oportunitate pentru sensibilizarea persoanelor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, comercianţi, personal medical dar şi consumatori, cu privire la importanţa siguranţei alimentaţiei, la rolul pe care fiecare trebuie să-l adopte.
Astfel, campania este centrată pe cele Cinci mesaje cheie pentru siguranţa alimentaţiei, concepute de OMS: 1. Păstraţi curăţenia; 2. Separaţi alimentele gătite de cele crude; 3. Gătiţi cât mai bine alimentele; 4. Păstraţi alimentele la temperaturi sigure; 5. Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure.

În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul „De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie” este coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!