În ultimul an, a crescut numărul asistenţilor maternali profesionişti care au adoptat copiii pe care îi aveau în plasament. Astfel, dacă în ultimii 5 ani, 13 copii au fost adoptaţi de către asistenţii maternali, de la începutul anului 2013 şi până la această dată, alţi 6 asistenţi maternali profesionişti au adoptat deja copiii pe care îi aveau în plasament sau adopţia este în curs de finalizare. Copiii adoptati de catre asistentii maternali au varste cuprinse intre 4 si 13 ani si se afla in grija acestora de cand aveau cateva luni.
Asistenţii maternali profesionişti care au adoptat deja minorii pe care i-au avut în plasament sau intenţionează să facă acest lucru spun că s-au ataşat de copiii pe care îi cresc, îngrijesc şi educă de când aceştia aveau o vârstă foarte mică. Întrucât nu au putut fi reintegraţi în familia naturală şi nici rudele de până la gradul al IV-lea nu au dorit să îi ia în plasament familial, copiilor le-a fost deschisă procedura de adopţie pe cale judecătorească şi astfel au devenit adoptabili. În faţa altor familii potenţial adoptatoare, asistenţii maternali au avut prioritate, întrucât pe copiii respectivi îi au în plasament de mulţi ani şi au dezvoltat legături de ataşament faţă de aceştia. Toţi asistenţii maternali profesionişti care i-au adoptat pe copiii pe care îi aveau spre creştere şi îngrijire au şi alţi copii, care, din punct de vedere legal, au devenit fraţi cu copiii adoptaţi.
Asistenţii maternali profesionişti sunt salariaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În prezent, în judeţul Giurgiu există 145 asistenţi maternali profesionişti care au în plasament 169 copii.
Asistenţii maternali profesionişti care au adoptat copiii pe care îi aveau în grijă au primit în plasament alţi copii, rămânând în continuare salariaţi ai DGASPC Giurgiu.