Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, USL ar obţine 57,1% dintre sufragii, potrivit unui sondaj realizat de IMAS. PDL ar obţine 17,8%, PP-DD – 14,1%, iar UDMR – 5,8%, acestea fiind singurele formaţiuni politice ce ar depăşi pragul electoral.
De remarcat, scorul alianţei social-liberale este cu aproape 10 procente mai mic decât în iunie, înainte de declanşarea suspendării lui Traian Băsescu. Potrivit cercetărilor IMAS, USL a trecut prin două perioade distincte din punct de vedere al evoluţiei cotei electorale în ultimele luni.
Prima etapă, marcată de câştigarea alegerilor locale şi preluarea guvernării, a generat o creştere semnificativă a alianţei dintre PSD şi PNL. Astfel, USL-ul era cotat la 48,7% în aprilie 2012, iar după accesul la Palatul Victoria din luna mai s-a ajuns la 59,4%.
În iunie, anul curent, după câştigarea localelor, s-a ajuns la maximum de cotă electorală, respectiv 66,6%. Călare pe un val de popularitate fără precedent, liderii USL au hotărât să treacă la suspendarea lui Traian Băsescu. Pentru că nu s-a reuşit demiterea preşedintelui – deşi, în fapt, cvorumul referendumului a fost lejer atins iar votul celor 8,5 milioane de români a fost mai mult decât edificator – această operaţiune a afectat masiv procentele electorale ale USL.
Alianţa a coborât în iulie până la 61,4%, iar în august a ajuns la 57,1%. Îngrijorător este însă faptul că oficialii europeni au sugerat de curând ca România să fie decuplată de Bulgaria în ceea ce priveşte aderarea la Schengen. Altfel spus, vecinii bulgari să fie acceptaţi în spaţiul (continental) privilegiat, iar noi nu.