18 Aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor si Siturilor Istorice
E important să spunem tuturor că, pe 18 aprilie, sărbătorim Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice. De multe ori uităm că ar trebui ca, măcar o dată pe an, să ne amintim de monumentele şi siturile istorice din jurul nostru, de starea lor actuală! Pe lângă unele trecem zi de zi, ne facem că nu le zărim! Pentru mulţi sunt doar nişte ruine, umbre ale trecutului… Uităm că pentru a nu ne pierde identitatea avem obligaţia de a le păstra – restaura, conserva, etc –şi de a le lăsa moştenire generaţiilor viitoare.
“Nu sunt bani pentru monumente” spun autorităţile de ani buni. Oare? După acţiunile structurilor statului din ultimele luni se vede că bani au fost şi sunt, dar nu pentru conservarea monumentelor ci pentru … clientela celor aflaţi vremelnic în posturi cheie.
Nepăsarea unora, însă, poate face ca pentru multe monumente şi situri conservarea lor să vină mult prea târziu şi să nu mai avem ce recupera!
În multe ţări se alocă sume mari pentru restaurarea monumentelor şi siturilor, care sunt introduse, apoi, în circuitul turistic şi pentru a le vizita se plătesc taxe. Nu trebuie să gândim prea mult ci, să acţionăm la timp, luând exemplu de la alţii.
Ce ar mai fi de spus despre Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice? Că, în fiecare an, se stabileşte o temă specifică. Anul acesta atenția tuturor se îndreaptă în special asupra monumentelor și clădirilor de patrimoniu care au avut, de-a lungul timpului, un rol însemnat în educaţie. Din nefericire, starea în care unele se găsesc astăzi este în perfectă concordanţă cu starea învăţământului românesc! E trist, dar adevărat. Iar cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt aceleaşi: administrare haotică, responsabili inconştienţi sau indiferenţi la realitatea existentă, lipsa fondurilor roi direcţionarea lor spre alte investiţii, considerate a fi prioritare.
Prin urmare, cel puţin o dată pe an, de Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, pe 18 aprilie, să spunem toţi: S.O.S monumentele istorice. Avem şi noi în judeţ monumente ce trebuie salvate!
M. M.
2 comentarii
„Ramaneti in umbra sfinta Basarabi si voi Musatini,
Descalecatori de tara datatori de legi si datini…”
Ma astept de la aceasta publicatie sa provoace o dezbatere mai ampla pe aceasta tema cu subiecte referitoare la (putinele) monumente care ne-au mai ramas in Giurgiu.
Aveti curaj sa acceptati ca nici cetatenii de onoare fosti edili n-au fost interesati de aceasta problema?
ne place sau nu, batalia de la Kursk a fost diseciva pentru soarta lui Hitler; Batalia de la Kursk reprezinta unul din punctele -cheie ale istoriei omenirii;ne place sau nu, fara rusi, americanii si englezii erau ingenuncheati de Hitler fara nicio problema; Hotararea lui Hitler de a ataca URSS-ul a fost marea sa greseala, nestiind ca rusii detin zeci de mii de tancuri, ele fiind copia la indigo a celor naziste, ba un pic mai dezvoltate chiar, incat la 30 de grade erau functionale, fata de cele germane care au fost paralizate de iarna ruseasca Propaganda gasim in toate filmele, iar in cele americane gasim pe mm patrat de pelicula; comunismul american, este unul original si s-a dovedit durabil;ei nu recunosc, dar sunt mai comunisti decat chinezi;uitati-va atent la filmele americane si veti vedea transpunerile lui marx cosmetizate si finisate in stil american.filmul a fost bun