Peste 90 de metri cubi de deşeuri au adunat în câteva ore angajaţii SGA Giurgiu, de pe malurile unor râuri din judeţul Giurgiu. De altfel, salariaţii de la apele române fac asta mereu şi tocmai de aceea, şi de Ziua Apei, doresc să atragă atenţia opiniei publice cu privire la importanţa apei pentru viaţă.
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Giurgiu a organizat o serie de evenimente pentru marcarea Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită anual în data de 22 martie, activităţi menite a atrage atenţia opiniei publice asupra importanţei apei pentru viaţă şi, în acelaşi timp, să conştientizeze populaţia cu privire la necesitatea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător. Anul acesta, la cea de-a 25 aniversare, tema o reprezintă apele uzate, iar campania intitulată generic „De ce (să) irosim apa?” are doi piloni principali: reducerea cantității de ape uzate și reutilizarea acestora.
Una dintre activităţi a vizat acţiuni de ecologizare şi igienizare pe cursurile de apă, prize de apă, baraje şi acumulări, activităţi la care au luat parte angajaţii SGA Giurgiu, alături de care s-a aflat directorul instituţiei Mircea Andrei.
La Făcău, au acţionat în zona în care localnicii obişnuiesc să arunce tot de deşeuri, fără a conştientiza răul pe care îl fac mediului înconjurător.
Este locul unde permanent anagajaţii SGA, sprijiniţi de autorităţile locale, fac curat şi în scurt timp maldărele de gunoaie tronează pe maluri. Pe valea Ifovăţului s-au adunat peste 10 mc de deşeuri.
pe cursul râului Argeş s-a acţionat în zona oraşului Bolintin Vale, unde s-au adunat, în câteva ore, 12 mc de gunoaie ce tronau pe maluri, unele aduse de ape, altele aruncate de localnici.
Angajaţii SGA Giurgiu au salubrizat malurile apelor şi la Comana, pe Valea Gurbanului, dar şi la Căscioarele (comuna Găiseni).
Cea mai mare cantitate de deşeuri a fost strânsă la Acumularea Mihăileşti, peste 55 metri cubi. Odată cu trecerea iernii, pe malurile apelor au răsărit… gunoaiele aruncate la întâmplare de localnici.
Pet-uri, pungi, casolete din plastic, cartoane, resturi menajere sau deşeuri provenite din construcţii… chiar şi carduri emise de bănci.. au adunat de la acumularea Mihăileşti, sub privirile localnicilor din zonă. Cei mai mulţi criticându-i pe cei care obişnuiesc să arunce gunoaie pe malurile apelor sau în natură şi asigurându-ne că ei nu fac asta niciodată!
„Din nefericire, oamenii nu conştientizează încă faptul că e important să păstrăm apele şi malurile curate. Nu există zi în care să nu adunăm deşeuri – peturi, cartoane, hârtii. Dacă ne pasă de viitor, dacă ne pasă de sănătatea copiilor noştri, e momentul că încetăm să mai aruncăm gunoaiele la întâmplare. De noi toţi depinde viitorul şi credeţi-mă nu sunt doar vorbe”, a declarat directorul SGA Giurgiu, Mircea Andrei.
M. M.
știre anterioară