Se ştie că românul, că are o migrenă sau suferă de o uşoară răceală, până să întrebe sau să solicite ajutor specializat – fie şi traversând strada până la prima farmacie – înghite un paracetamol.
Nu o dată însă, mai cu jumătate de gură, mai cu gura plină, destui medici de familie şi-au atenţionat pacienţii să nu mai îngurgiteze, una-două, medicamente. Nici măcar – sau mai ales – nevinovatul paracetamol.
Ce spune un studiu de amploare recent realizat în Marea Britanie? Pacienţii cărora le-au fost prescrise doze mari de paracetamol pentru perioade îndelungate de timp prezintă un risc cu 63% mai mare de moarte subită.
Medicii consideră, e adevărat, că paracetamolul este un medicament mai sigur decât aspirina, care poate provoca hemoragii la nivelul stomacului, sau decât ibuprofrenul, care poate fi asociat cu infarctul şi accidentul vascular cerebral.
Cu toate acestea, cercetătorii britanici, care au realizat o meta-analiză pe baza unor studii realizate pe 670.000 de pacienţi, spun că riscurile provocate de administrarea paracetamolului au fost subestimate şi au cerut o revizuire majoră a normelor medicale recomandate.
La modul cel mai concis, aceştia sunt convinşi că paracetamolul determină o serie de boli întrucât previne acţiunea unei enzime (COX – 2) în organism.
Una peste alta, paracetamolul administrat în doze zilnice este asociat cu risc sporit de infarct, accidente vasculare cerebrale şi moarte subită.